ГЕРБ се отказа да спира парите на магистратски организации от Америка за България

Антония Чорева 26 юли 2017 в 12:26 7882 9

Нямаше и час след първия протест пред сградата на парламента срещу готвената промяна в Закона за съдебната власт и групата на ГЕРБ в парламента даде брифинг, на който зам.-председателят на партията Цветан Цветанов обяви, че поправката, която мина на първо четене и с която се предвиждаше да се спре външното финансиране на магистратски организации освен от Европа, се оттегля.

Причината: Темата била чувствителна, а ГЕРБ се вслушвали в гражданското общество.

В 9 часа пред парламента имаше протест срещу готвените съдебни промени, организиран от "Правосъдие за всеки".

На брифинга в парламента Цветанов обяви, че "не е удачно" поправката да се спре външното финансиране на магистратски организации да се спре и да остане само това от Европа и затова поправката се оттегля веднага - още от заседанието на правната комисия, която ще гледа Законът за съдебната власт на второ четене още днес след обед.

След като обяви отказа на ГЕРБ, Цветанов похвали Фондация "Америка за България", която именно финансира неправителствени организации у нас, включително и магистратски.

Той даде за пример как фондацията е дала 105 млн. долара за образование, над 170 млн.долара. за неправителствения сектор, както и че подкрепя "Пловдив - столица на културата 2019 г.".

Цветанов бе категоричен, че премиерът Бойко Борисов подкрепя инициативата и че не е имало натиск нито от Европа, нито от американски дипломати, за да бъде оттеглена поправката, внесена от ГЕРБ и Патриоти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12455

9

merypoup

26.07 2017 в 18:08

В грешка сте Офнюз. Промяната идва след срещата в американското посолство и интервюто на американски дипломат. Протестът на няколко души няма нищо общо.

12060

7

МИЛА

26.07 2017 в 15:05

Посолството на САЩ , мощната протестна вълна в Полша, някакво "бледо" засега начало за обединяване на дясното и в
резултат......."ГЕРБ се вслуша в гражданското общество".

25665

6

Victimized

26.07 2017 в 14:28

"Защо обаче само "Америка за България"? Защо не и "Китай за България", "Россия за България", "Северна Корея за България" и т.н.?"

Защото щяха да реват с глас с години, щеше да има вой до небесата. Включително и от тези двамата колеги дето са коментирали след теб.
Забележи умния, какъв слалом прави, дори говори за друга новина пак с изказване на Цвъки, само да не обърне внимание на тези фондации, дето толкоз много помагат на България.
Всичките сте ми едни двуличници..

21061

5

рамбо

26.07 2017 в 14:26

Имало е сериозно набиване на канчето на Боко, Цвъко и сие от страна на едно посолство ....Резултата е поредният обратен завой в ГЕРБ. Щеше да е смешно,ако не беше толкова тъжно

25665

4

Victimized

26.07 2017 в 14:25

"Цветанов бе категоричен, че премиерът Бойко Борисов подкрепя инициативата и че не е имало натиск нито от Европа, нито от американски дипломати, за да бъде оттеглена поправката, внесена от ГЕРБ и Патриоти."

Точно тЪй, пък и Цвъки нали е основен лобист на американските интереси в България, то не бяха посещения във ФБР, официални срещи там, едно друго, 30 годишни ф-16-ки.
Истината е, че западните ни партньори подкрепят откровени престъпници....