ГЕРБ се зае с промяна на Конституцията, за да отпадне давността за приватизацията

Дори да бъде направена тази промяна, няма как да бъде търсена отговорност със задна дата

Георги А. Ангелов
26 февруари 2020 в 18:00 | 5208 |5

ГЕРБ наистина смята да предложи промени в Конституцията за отпадане на давността на корупционни престъпления свързани с приватизацията, според източници на OFFNews. В момента юристите на управляващата партия обмислят текстовете. Предложението им ще стъпи на проект за изменение на конституцията, който беше предложен от тогавашния лидер на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов в края на 2017 г.

Тогавашното законодателно предложение беше добавяне на нова алинея 8 към член 31 в Конституцията, в която да е записано: "Не се погасява по давност наказателното преследване и изпълнението на наказания за тежки престъпления, извършвани при и по повод на приватизацията в периода 1992 – 2017 година".

Процесът по промяна на Конституцията тога беше "сметен под килима" от управляващите.

За да започне промяна на Конституцията от обикновено Народното събрание, са необходими 60 подписа, а да се приеме в зала – гласовете на 180 народни представители. Ако това мнозинство не бъде събрано, но за промените са гласували две трети или 160 депутати, те се гледат отново след между два и пет месеца. Тогава, за да се приеме предложението, то трябва да бъде подкрепено от 160 депутати.

Така, дори ГЕРБ да внесат проект за промяна на конституцията и съберат необходимия минимум от 160 гласа, процесът вероятно няма да завърши до следващите парламентарни избори. Юрист от ГЕРБ, който е от групата обмислящи промяната, се съгласи, че това е най-вероятния изход.

Преди две седмици главният прокурор Иван Гешев възложи на ДАНС да направи пълна проверка на целия приватизационен процес и на последващия контрол от отговарящите за това министерства, агенции и други държавни ведомства.

Проверката трябва да обхване всички приватизационни сделки, плащанията по тях, независимо от вида на платежните средства, както и всички предприети действия по осъществяването на следприватизационния надзор.

ДАНС трябва да установи събрани ли са предвидените в приватизационните договори неустойки, лихви, обезщетения и банкови гаранции, в случай на тяхното частично или цялостно неизпълнение. В тази връзка трябва да се установи извършени ли са действия по разваляне на приватизационните договори, в случай на тяхното неизпълнение.

Проверяващите трябва да установят как е била водена цялата документация по текущия следприватизационен контрол, извършвани ли са проверки по изпълнение на приватизационните договори и била ли е актуализирана своевременно информацията в публичните регистри.

В обхвата на проверката трябва да бъде извършен анализ на одитните доклади на Сметната палата и какви действия са били предприети по изпълнението на дадените указания.

В другите партии са запознати с идеята на ГЕРБ, въпреки че официалните консултации все още не са започнали. В БСП осъзнават, че такава промяна на Конституцията ще събере одобрение на народа, но тя противоречи на принципите на правото.

Дори да бъде направена тази промяна в Конституцията, няма как да бъде търсена отговорност за престъпление със задна дата, смятат депутати юристи.

Новак

Рейтинг : 10136

27.02 2020 в 05:58 5
+ 0
- 0
“Юристите на управляващите обмислят” - това като прочета и изтръпвам. В тази група сигурно е и Барни Ръбъл. А там мисъл няма.
Но като са хванали да се занимават с прехода - ще ревизират ли кой съсипа селското стопанство? Там ще им е даже по-лесно - единият е в Европарламента от тяхната група.
По-трудно трудно би се доказало дали е ограбено фалирало предприятие - въпреки, че имаше и ЗУНК много предприятия бяха във фактически фалит.
Но опустелите села, залелите пазарите и магазините ни турски, гръцки, полски, македонски и от къде ли още не плодове и зеленчуци са пред очите ни.
Гумите произвеждани във Видин не можеха да конкурират Мишлен или Пирели, но българските домати, ябълки и картофи не бяха по-лоши от полските, гръцките или турските.
Ще търсят ли отговорност кой съсипа тютюно производството? Но там ще стигнат много бързо до скрития коалиционен партньор и затова там няма да се рови.
Изобщо цялата акция изглежда не търсене на справедливост, а преразпределение на откраднатото.
order

Рейтинг : 5505

26.02 2020 в 21:35 4
+ 4
- 0
И за АЛУ ВАНЮ да се помисли....щото утече!!!!
ЛАФЪРДИЕВ

Рейтинг : 884

26.02 2020 в 21:03 3
+ 4
- 0
Като сте почнали - променяйте и давността за пране на пари!!
Щото топката в къщата в БарЦИлона се тупка с "Имам, нямам къща" и да изтече давностния срок за връткането на милионите евро през нея.. По-точно - през фирмите на мис Бикини..
order

Рейтинг : 5505

26.02 2020 в 19:52 2
+ 4
- 0
В случая БСП трябва да внесе предложение за промяна на Конституцията Главпрокурора да се разследва и уволнява от Президента при съмнение за нарушения на кодекса!!!!!
Бухльо

Рейтинг : 3736

26.02 2020 в 18:17 1
+ 5
- 0
Тоест те знаят, че няма да успеят да го прокарат, но ще дуят перки, че имат желание. Типично по боковски.
"Юристите на ГЕРБ"...то па едни юристи...фидоска, цецка, барни и от тези надолу.