ГЕРБ ще подкрепи закона на Пеевски

OFFNews 16 ноември 2017 в 19:30 6089 2

ГЕРБ ще подкрепи законовите промени, внесени от депутатите от ДПС Делян Пеевски, Йордан Цонев и Хамид Хамид срещу вторичното разграбване на КТБ.

Законопроектът днес беше одобрен на първо четене от парламентарната правна комисия, а премиерът Бойко Борисов заяви:

"Защото ако кажем, че не го подкрепяме, ще излезе, че когато сме били опозиция, имаме нещо общо с този грабеж", добави още министър-председателят.

Депутатите от ГЕРБ, БСП и "Воля" гласуваха "за", а тези на БСП се въздържаха. 

Йордан Цонев и Хамид Хамид обясниха, че чрез закона ще бъдат удряни фирмите бушони и прихващанията чрез цесии.

Филип Попов от БСП поиска отлагане на точката, докато се получат становища от финансовите институции - БНБ, Министерство на финансите и КФН, но предложението му бе отхвърлено. 

Членовете на комисията спореха за обратния ефект, който може да се създаде по въпроса за развалянето на сделки, които вече са в ход. Председателят на комисията изрази съмнение по въпроса, но припомни, че че през 2014 г. парламентарното мнозинство успя в движение да прекрати подобен род сделки.

"Основната идея е да се атакуват само кухи дружества, чрез които са придобити активи на КТБ, а тези, които са извършвали плащания, ще се считат за съвестни и няма да попаднат под ударите на закона. Във връзка с медийните публикации, че целта на промените е придобиването на "Дунарит", Хамид ги отхвърли, тъй като там имало извършено плащане от 58 млн. лв, което освобождавало сделката от включване в черния списък", заяви Хамид Хамид.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12201

2

nali

17.11 2017 в 09:04

Нищо изненадващо.
ДПС обявиха този законопроект в деня след като подкрепиха "антикорупционния" закон на ГЕРБ. Сега просто ГЕРБ връщат услугата.
Така едните ще споделят от баницата, а другите ще подсигурят да няма виновни после.

8931

1

AnderXale

17.11 2017 в 00:02

Маските паднаха! Очаквайте ако не утре, то от другата седмица ДПС обратно в парламента! А целувките кога?