ГЕРБ трескаво започна да брани приятелството с Русия

БСП скочи да защитава братушките: Трябва да сме мост между Европа и Русия и да говорим английски и руски

Антония Чорева 13 септември 2017 в 11:37 14551 15

Депутати от парламентарната група на ГЕРБ започнаха усилено да бранят приятелството на България с Русия след доклада на правителството за националната сигурност, който излезе вчера и чийто извод е, че Русия е една от основните външнополитически заплахи за България.

"Не съм запознат с този доклад, но политиците определено пречат на приятелството и отношенията между българите и руснаците. Колкото по-малко се месят, толкова по-добре е за любовта между двата народа", каза депутатът от ГЕРБ Красимир Велчев в кулоарите, който е и съпредседател на Групата за приятелство с Русия.

„Дори и сега, когато беше традиционната среща на русофилите в България, казах, че когато говорим за русофилство и за любовта към Русия, надали някой има предвид Путин, Горбачов, Брежнев или Сталин във времето", каза още той.

Изненадващо и депутатът от ГЕРБ Антон Тодоров засега темата с приятелството с Русия: "Докладът за състоянието на националната сигурност няма да навреди на отношенията между България и Русия".Той похвали доклада и го нарече "чудесен доклад, който разкрива хибридната война срещу правителството".

Тодоров дори започна да дава примери с българските градове, пълни с живеещи руснаци - Бяла, Поморие и колко "прекрасни са руснаците" - не пият, не пушат". 

Все пак Тодоров изкара една подробност: „Ще ви кажа нещо, което е публична информация. В един от докладите на СГС преди няколко месеца, който беше препечатан в сп. „L`Europeo“, бяха публикувани имената, наказателните дела и разрешенията за СРС, които ДАНС е искала от СГС за изпълняване на законни СРС спрямо руски търговски представители и други представители на руската федерация. Доколкото знам в прокуратурата има разследване по този повод“, посочи той.

Текстовете на Доклада за състоянието на националната сигурност по никакъв начин не създават предпоставка за противопоставяне, каза и председателят на парламентарната група на ГЕРБЦветан Цветанов.

„Всички сме свидетели, че това, което се случи в изборите в САЩ, във Франция, не бяхме подминати и ние в България за всичко това, което се направи по време на президентската кампания. Знаете, че имаше много фалшиви новини, добре планирана кампания за дискредитирането на ЕС и едва ли не, че той е вреден за България и стратегическото партньорство със САЩ е вредно за ЕС. Трябва да бъдем достатъчно информирани, за да можем да противодействаме на подобни странични влияния, които могат да дестабилизират сигурността в региона“, допълни той.

"Политиката, която води страната ни е за добри двустранни отношения с всички държави по света. Ние сме част от ЕС и винаги решенията, които се взимат са на Съвета на лидерите на ЕС. Заедно с всички държави-членки сме много по-силни, отколкото всеки един поотделно“, каза още Цветан Цветанов.

Коалиционният партньор Обединени патриоти също коментираха темата. Депутатът Милен Михов каза, че засиленото военно присъствие на Русия в Черноморския басейн и нарастването на военните сили на Руската федерация представляват "несъмнено нещо тревожно" спрямо българската национална сигурност.

По думите му изострените отношения между ЕС, НАТО и Русия не могат до доведат до друг извод освен нарастване на заплахата към националната сигурност.

„В доклада се казва ясно за засилените опити на Русия да формира сфери на влияние, включително и в България, чрез различни икономически, политически и културни средства“, заяви Милен Михов.

А по думите му това, което следва, е засилване на отбранителните способности на България, увеличаване на бюджета и боеспособността на Българската армия.

"За всеки информиран гражданин е видно, че Студената война се завръща в Европа и това не е радостна новина“, коментира още Милен Михов.

Все пак и той защити приятелството и добрите отношения с Русия. „Русия е изключително важен фактор в България, исторически и политически значим. Оценката за този фактор трябва да бъде обективна“, каза още Милен Михов.

Неговият колега обаче проф. Станислав Станилов каза друга гледна точка: "Това са натовски глупости!"

Опозицията се включи подобаващо: Зам.-председателят на ПГ на БСП Антон Кутев коментира, че това е "поредната неадекватност на правителството".

„Последните няколко правителства показват склонност към определено антируско настроение. Българските политици трябва еднакво добре да говорят и руски, и английски“, посочи депутатът от БСП. „Това че поддържаме и бихме могли да поддържаме добри отношение с Москва не значи, че се отказваме от евроатлантическата посока на България. Именно това, че сме членове на НАТО и ЕС означава, че можем да бъдем мост на тези световни сили с Русия и трябва да бъдем, защото имаме обща история“, каза още Антон Кутев.

Иначе докладът на правителството вече е в парламента и ще се разглежда и обсъжда на комисии, а какво ще следвеа след това обсъждане - Ами нищо!. Просто народните представители ще са запознати, коментираха още депутатите в кулоарите на парламента.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

7506

12

Ако не бяхме успели да влезем в ЕС и НАТО, сега щяхме да сме една друга Молдова или дори Крим. Представете си какъв невероятен руски натиск щяхме да имаме при положение , че и сега той е толкова силен и организиран, воден на всички нива на обществения живот.

Паметник трябва да му издигнем на Костов!Паметник на мястото на мавзолея...

77927

11

El Commandante

14.09 2017 в 10:30

Баце нема проблеми ни с английски, ни с руски, ни с френски, ни с немски, само ръцете да са му свободни.

Иначе, продължава да ме озадачава присъствието в политическия живот на откровени психопати като Тодоров, Маккейн и прочее.

13214

10

XR4

14.09 2017 в 01:40

Izalina, разрови се по-надълбоко.
Ето:

"Юнкер: Да отворим незабавно Шенген за България и Румъния, еврото не е за избраници"

"Трима български евродепутати влизат в Евро комисията за борба с тероризма"

"Турция купува С-400 от Русия"

"Израел: - Ние сме "ЗА" създаването на независима кюрдска държава!"

Да продължавам ли?

21061

9

рамбо

13.09 2017 в 16:32

Поредното съчинение писано в някое посолство, което управляващите козируват и приемат без да мислят. Самият Цветанов вече призна, че още не бил го прочел обстойно но иначе надълго и нашироко коментира и се упражнява по темата, след което заключи , че това за Русия било "извадено от контекста"..

29585

6

Izalina

13.09 2017 в 13:40

Няма изненада. Толкова са кухи, милите, че единственото, което могат е сутрин да се оплетат в кълчищата, а следобед да се доомажат.
Едва ли знаят какво искат и приказват и в МС и в НС, само и само да са в някоя щекотлива тема. Съдържанието ѝ не е толко важно, meh.