ГЕРБ убеди Патриотите да отхвърлят президентското вето върху Изборния кодекс

OFFNews 28 февруари 2019 в 12:05 2090 0

Въпреки предишната подкрепа на ВМРО и "Атака" за президентското вето върху последните промени в Изборния кодекс, днес от ГЕРБ и "Обединени патриоти" излязоха с единна позиция, че то ще бъде отхвърлено.

Управляващите допълниха, че след обнародването на закона, ще бъдат придвижени внесените от ГЕРБ промени, за да бъде върнат прага на преференциите на 7%.

Това стана ясно на брифинг след нова среща на коалиционните партньори в Народно събрание, на който зам.-председателят на ГЕРБ изложи аргументите на управляващото мнозинство за взетото решение. 

Последните промени в Изборния кодекс покачиха нереално прага за преференциален вот, де факто обезсмисляйки го. Те също подминаха изтичането на мандата на състава на сегашната ЦИК и постановиха, че решенията в секционните комисии ще се взимат с обикновено мнозинство вместо от 2/3 от членовете им, както е в момента. Според промените също не всички решения на ЦИК ще могат да бъдат обжалвани пред Висшия Административен съд. Беше ограничено и кои решения на ЦИК да могат да бъдат предмет на съдебно обжалване, както и беше отложено въвеждането на машинното гласуване.

В следствие на промените от БСП прекъснаха парламентарната си работа докато те не бъдат отменени. След острата реакция от страна на опозицията и обществото, от ГЕРБ склониха да бъде сменен съставът на сегашната ЦИК и внесоха законопроект, който предвижда връщането на предишния праг на преференциите. Въпреки това, преди два дена президентът Радев наложи вето върху приетите промени.

Цветанов обаче заяви, че повечето твърдения на президента във ветото не отговарят на истината. Според него становището на президента, че заради промените съдебният контрол върху работата на ЦИК отпада, е невярно и всъщност той ставал "много по-добър". 

"Мотивите, които са изложени за това как да продължи съдебния контрол е, че тричленният състав на административния съд ще може да събере достатъчно допълнителни доказателства, за да може да бъде взето правилното решение. А когато бъде обжалвано това решение, ще може да бъде подадена жалба и ще може да се гледа от ВАС", заяви той. 

Цветанов още коментира промяната на сегашната практика решенията на избирателните комисии да се взимат от 2/3 от членовете към това да се взимат с обикновено мнозинство. Според него тази промяна ще гарантира изпълнението на указанията и препоръките на ВАС към комисиите, които често са блокирани заради изискванията за съгласие на 2/3 от членовете на комисиите за прилагането им.

"Практиката досега е, че ЦИК не се произнася, защото отново с 2/3 е блокирана тази възможност, така не се изпълнява съдебното решение и нарушаваме законодателството", коментира Цветанов. "Това всъщност ще ни даде възможност да изпълним указанията и препоръките и решенията, които са излезли от ВАС. Иначе изборният процес приключва", допълни той.

Цветанов също коментира притесненията на президента Радев, че някои актове, свързани с изборния процес, ще остават необжалваеми, като цитира решение от Конституционния съд, "в което много ясно е описано, че не всеки акт на ЦИК трябва да бъде обжалван". 

Той още заяви, че след като законът бъде обнародван, от управляващото мнозинство ще придвижат промените, които внесоха от ГЕРБ за връщането на предишния праг на преференциите. Според сегашните изисквания кандидат може да измести водача в листата при минимум 5% от гласовете на избори за Европейски парламент и 7% - за парламентарни и местни избори.

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров заяви, че отхвърлянето на ветото не трябва да бъде тълкувано като проява на конфронтация, а по-скоро като "хармонизация" с президентската институция.

"Аз съм сигурен, че г-н Радев е имал благородни намерения, просто екипът явно го е подвел, защото мотивите не са доизпипани", заяви той. "Тъй като няма как да се поправя вето, ние ще го направим по парламентарен начин", допълни Сидеров. 

Зам.-председателят на ВМРО Искрен Веселинов допълни, че в промяната на позицията им няма нищо смущаващо, тъй като единственият проблем на ВМРО е било обезсмислянето на преференциите. Те виждали президентското вето като инструмент това да бъде поправено, но сега имат ясни уверения от ГЕРБ, че преференциите ще бъдат върнати. 

Веселинов допълни, че останалите коментари на президента във ветото са "направени по опорните точки на БСП без да има дори критичен прочит на тези опорни точки", и допълни, че няма как да ги подкрепят. 

Депутатът от НФСБ Христо Митев добави, че от партията е възможно да направят предложение за промяна прага на преференциите между първо и второ четене, и по-специфично - диференциация на процентите, от които се изчисляват преференциите, и промяна в прага на преференциите за местния вот. 

Цветанов още допълни, че към настоящия момент не е обсъждана промяна на броя на машините за гласуване.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови