ГЕРБ викнаха Цацаров в парламента заради твърдения за избягал от закона брат на депутат от БСП

БСП поискаха обяснения за 'къщата в Барселона'

OFFNews 13 септември 2018 в 10:42 4086 0

По искане на депутатите от ГЕРБ главният прокурор Сотир Цацаров и вътрешният министър в оставка Валентин Радев отиват в парламента, за да бъдат изслушани заради твърдения, че обвинени в рекет роднини на депутати са напуснали страната.

В отговор от БСП обявиха, че ако в Народното събрание ще се работи със слухове, то нека председателят на новия антикорупционен орган обясни какво знае за твърденията, че премиерът има къща в Барселона.

Скандалът между управляващи и опозиция стана по време на дебатите по ветото на президента върху приетите от парламента промени в Административнопроцесуалния кодекс (АПК). Депутатът от ГЕРБ Маноил Манев поиска да вземе думата и обяви, че иска изслушване на главния прокурор и на вътрешния министър в оставка с думите:

"През последните часове в публичното пространство сред българските граждани започна да се коментира един притеснителен случай, свързан с това, че обвиняеми за рекет и тежки престъпления роднини на български депутати са напуснали страната само часове след като им е отменена мярката за неотклонение. Няколко пъти вече в публичното пространство се коментира, че БСП се опитва да оказва влияние върху правоохранителните и правораздавателните органи в страната. Нека да бъдат поканени в залата главният прокурор Сотир Цацаров и министърът на вътрешните работи в оставка Валентин Радевм за да бъдат изслушани всички данни по този случай. За да разберем всички данни за това, което се е случило в Русе“.

Предложението на ГЕРБ беше прието, а това предизвика БСП да поискат обяснение и за друг случай, за който има само коментари в публичното пространство - за предполагаемата къща в Барселона на премиера Бойко Борисов. Социалистът Явор Божанков обаче не можа да произнесе правилно името на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), чийто председател Пламен Георгиев от БСП поискаха да иде в парламента. "Да дойде и да отговори верни ли са слуховете, че премиерът е купил къща в Барселона за любовницата си", обяви Божанков.

Искането на БСП предизвика председателя на групата на ГЕРБ в парламента Цветан Цветанов да се намеси в спора. Той обяви, че нямало място за сравнение между случая на избягалия от правосъдие и "слуховете" по адрес на премиера. От думите му се разбра и за роднина на кой депутат става дума. 

В същото време мнозинството в парламента отхвърли предложението на депутати от БСП за изслушване на министъра на транспорта Ивайло Московски заради поредния гаф на летище София, при който 40 пътници с полет от Ливан бяха допуснати на територията на ЕС без проверка. 

"Братът на депутата от БСП Георги Стоилов - Илия Стоилов, който беше арестуван при спецакция в Русе, е напуснал страната с огромна сума пари за Чехия', каза той.

"Има промяна на мярката на брат на депутат от БСП, финансирал кампанията им за парламентарните избори. Говорим за конкретни факти, не слухове. На вас ви изнася да се придържате към слухове, да хванете друга тема и да отвлечете вниманието от проблем“, коментира той към депутатите от БСП", добави Цветанов.

Предложението на социалистите за обяснения по случая "къщата в Барселона" беше отхвърлено.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови