Gallup International извади данни, според които за българите САЩ е много по-дестабилизираща сила от Русия

OFFNews 19 февруари 2019 в 14:43 4663 1

56% от българите смятат, че политиката на САЩ дестабилизира света, докато едва 27% имат подобно мнение за Русия. Това твърдят от световната асоциация Gallup International, която няма нищо общо с Gallup и с Gallup Poll.

Данните са от ежегодния изследователски проект на асоциацията, наречен „Край на годината“. Въпросът за международната политика на четирите суперсили е зададен в 54 държави сред общо 52 494 души.

Данните от България на Gallup International показват сериозно одобрение за международната политика на Европейския съюз. 60% смятат, че тя е стабилизираща, а 16% са на обратната позиция.

52% от българите пък не могат да определят каква е ролята на външната политика на Китай и са отговорили с „Не знам“.

Във всяка изследвана страна е реализирана представителна извадка от около 1000 мъже и жени, интервюирани по метода „лице в лице“, по телефона или онлайн. Статистическата грешка за проучването е между +/– 3%-5% при доверителен интервал от 95%. Теренната работа е проведена в периода от октомври 2018 г. до януари 2019 г.

Почти еднакъв дял – съответно 56% за САЩ и 52% за Русия – от 52 494 интервюирани респонденти по целия свят имат негативно мнение по отношение на ролята на двете военни суперсили, като само един от четирима вярва, че външната им политика има стабилизиращo въздействие върху международните отношения.

Около 2/3 трети от руснаците са убедени, че външната политика на тяхната държава има стабилизиращ ефект. Процентът сред американските граждани по отношение на външната политика на САЩ обаче е значително по-нисък (37%) - това отразява дълбоките вътрешни разделения в общество им, твърдят от Gallup International.

Глобално Европейският съюз се възприема като най-стабилизиращата сила в света и има положителни нетни стойности (разлика между дяловете на положителни и дяловете на отрицателни отговори) във всички изследвани региони, с изключение на Русия и Западна Азия.

Външната политика на Китай се възприема отрицателно, но не в такава степен, в каквато тази на САЩ и Русия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови