Гърция затвори всички храмове за Великден, България - не

Бившият шеф на РИСИ Леонид Решетников е доволен от решението на БПЦ

Георги А. Ангелов 07 април 2020 в 17:09 9655 2

Всички храмове и религиозни обекти в Гърция ще бъдат затворени за обществеността между 12 и 20 април, включително и по време на литургиите преди и на Великден. Това решиха гръцките министерства на образованието и вероизповеданията като предпазна мярка срещу разпространението на епидемията от коронавирус в Гърция, съобщи агенция АНА-МПА във вторник.

Засега българското правителство и щабът нямат намерение да забранят службите, се разбра от днешния брифинг на кризисния щаб. “Всичко обмисляме. Възможно е според ситуацията налагането на по-строги мерки. Колкото до празниците, големият въпрос е как да се избегне струпването на хора във и около храмовете. След срещата ни с генерал Мутафчийски и Светия синод се разбрахме, че контролът в храмовете ще е на Българската православна църква, на свещениците. Контролът на ситуацията извън храмовете, около тях, е грижа на полицията. Местните власти могат да мобилизират в помощ на МВР и доброволци”, каза вицепремиерът Томислав Дончев.

В Гърция се забранява извършването на свещенодействия за всички религии и вероизповедания. Литургиите и други свещенодействия ще могат да бъдат извършвани само от религиозния служител и негови помощници при закрити врата, като общият брой на хората по време на церемонията не бива да надвишава четирима, се казва в решението на двете министерства. Свещенослуженията в частни имоти са забранени. Литургиите ще се изъчват по телевизия и радио, както и в интернет.

В България се предвижда църковните литургии за Великден да бъдат отслужвани извън храмовете, на открито, за да се намали заплахата от разпространяване на заразата от коронавирус. Началникът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски призова преди дни хората да си останат вкъщи и да празнуват със семействата си, без да се събират с допълнителнителни близки.

Решетников разчита на БПЦ за заговора срещу християнството

Това, че българските власти не забраниха литургиите, получи похвала от бившия шеф на аналитичният център на външното разузнаване на Русия генерал Леонид Решетников преди дни.

“По-голямото количество православни църкви се съгласи с диктата на антихристианските сили и фактически затвориха църквите си за енориашите”, написа във фейсбук профила си бившият разузнавач. Той отбелязва, че дори руската православна църква по всяка вероятност ще посъветва вярващите да си останат вкъщи за Великден. “И сега, когато всички треперят, може би Българската православна църква ще стане за нас пример за твърдост на духа и вярност към Христос”, предположи  Решетников. "Дръжте се, братя българи! Вие трябва да издигнете своя глас пред лицето на грандиозната афера на световното задкулисие, заплашващо цялото христианство", завършва публикацията му.

Здравните власти са отбелязали поне два взрива на разпространение на COVID-19, тръгнали от църква. Единият случай е от Южна Корея, а другият от Франция. Служба в евангелистка църква във френския град Мюлуз на 18 февруари дава началото на най-голямото огнище на COVID-19 във Франция, една от най-сериозно засегнатите в Европа страни от вируса. Около 2500 случая на заразени с коронавирус са свързани с тази служба.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5712

2

tough

07.04 2020 в 22:49

Наште чернокапци опитват да се изкарат прекалени светци, ама нали знаете приказката...

13214

1

XR4

07.04 2020 в 22:42

Ебати лицемерието(ама народа е проС и вЕрва) Решетников! КГБ-ист, т.е. комунист, т.е. по презумпция атеист. Решетников, кога станА циганин, кога ти почернЕ гъзъ?
А Баце да не се мОта ами да приключва въпроса!