Ген. Атанас Атанасов: На власт е скритата коалиция Лукойл

OFFNews 13 ноември 2018 в 14:05 6045 2

Макар министърът на финансите да твърди, че държавата няма как да повлияе на цените на горивата, то всъщност ситуацията е до голяма степен нейна вина. Това коментира лидерът на ДСБ ген. Атанасов на пресконференция на коалиция Демократична България ("Зелените", ДСБ, "Да, България").

Според него е видимо, че на власт е "скритата коалиция Лукойл" и доказателство за това е гласуването на "картелния закон за горивата" по-рано тази година, който убил дребния и средния бизнес в сферата. Друго доказателство според него е и увеличаването на максималната скорост по магистралите на 140 км/ч. още през 2012 г., както и изискването за каране на постоянно включени светлини. Тези промени довели до по-висок разход на гориво и печалби "в касата на Лукойл".

Според лидера на ДСБ участниците в "скритата коалиция Лукойл" могат да бъдат идентифицирани при по-внимателно разглеждане на хронологията по гласуването на тези промени. "Кой го внесе, кой го подкрепи? Вижте ги фактите и ще ви стане ясно коя е коалицията", допълни Атанасов.

Председателят на "Да, България" Христо Иванов пък заяви, че разбира гражданската енергия зад протестите и те са пряко следствие на бездействието и лисата на посока на управление на премиера Борисов, който бил вграден в корупционния модел като "мома в мост"

Иванов обаче е притеснен от неяснотата по това кой стои зад протестите, които според него рискуват да станат "пореден удар в празното пространство" и да доведат до друго управление "а ла Орешарски". Той обаче заяви, че като политическа сила Демократична България ще изпълни дълга си и ще изготви план с конкретни мерки и радикални реформи за предотвратяване на бъдеща криза. 

Лидерът на "Да, България" отправи критика и към президента Радев, който според него разполагал с "огромен институционален ресурс" да изкара страната от ситуацията, но не казвал нищо повече от клишета. 

Атанас Атанасов също така опроверга слуховете, че ДСБ има проблеми с членския внос в ЕНП и затова не е присъствала на конгреса на евродесницата в Хелзинки. Според него това е изфабрикувана новина, която е била разпространена от определени медии без никакъв информационен източник. 

"Спомням си от последните избори един телевизионен запис, където един наш съгражданин беше казал нещо и аз ще го перифразирам: много ми се искаше да отида на тоя конгрес, но се оказа, че нямам желание", каза Атанасов. "Нагледал съм се на байганьовските номера на Борисов в България, не ми се искаше да харчим пари, за да отида да ги видя и в Хелзинки."

Владислав Панев от "Зелените" пък нарече застрахователната фирма Олимпик "застрахователното КТБ" и предрече, че няма да е последният фалит в сферата. Според него кризата при застраховките е резултат от нежеланието на Борисов да скъса обръчите там, което дава възможността на мутренските застрахователни компании да използват приходите от задължителната гражданска застраховка като "прасенце-касичка", без никакви намерения да плащат справедливи обезщетения. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

7568

2

Tabadatko

13.11 2018 в 15:44

Браво на Демократична България. Троловете ги нападат с общи приказки (като този под-мен), вместо да отговорят с критика по същество. Жалка работа.

10372

1

elbarbudo

13.11 2018 в 15:20

Тия тримцата седят в ъгъла и подсмърчат, че за тях няма суджук...