Ген. Решетников: Думите на патриарх Кирил са справедливи и казани с пастирска любов

OFFNews 13 март 2018 в 16:20 6863 8

Скъпи българи! Този конфликт не би придобил такъв акцент, ако не бе ситуацията, в която се намират Русия, Европа и целият свят. Ако знаете за посланието на нашия президент, то вероятно разбирате, че можем да се окажем на прага на страшни събития.

Това написа във Фейсбук руският генерал от запаса Леонид Решетников, бивш резидент на КГБ в България, а след това ръководител на руския "Център за стратегически изследвания" и отговорник за политиката на Кремъл в България. Сега Решетников е изпълнителен директор на Общество за развитие на руското историческо просвещение "Двуглав орел".

На личната си страница във Фейсбук Леонид Решетников коментира в няколко поста скандала, който се разрази след посещението на главата на Руската православна църква - патриарх Кирил.

"Западният свят, към който сега е включена и България, оказва силен натиск върху Русия с цел, както казва В. Путин, да спре нейното развитие. Ние с вас се оказваме от различни страни. В хибридната война, която Западът води срещу Русия, ние имаме много приятели и в натовския лагер. Това са не са политици, не са щатни пропагандисти и историци, а просто хора. Особено много са те в България“, казва още Решетников.

Според Леонид Решетников думите на руския патриарх Кирил са били "справедливи и казани с пастирска любов".

"Познавайки лично нашия патриарх, абсолютно изключвам версията за неговото участие в каквато и да било политическа комбинация", пише той.

Ето всичко, което написа Решетников във Фейсбук:

Колкото повече българските власти и историци фалшифицират и хитруват по темата за Освобождението, толкова повече руснаците ще забравят за България и толкова по-трудно ще става за нас - знаещите и уважаващите българите и тяхното героично минало, да работят за нормалните отношения между нашите две страни. Познавайки лично нашия патриарх, абсолютно изключвам версията за неговото участие в каквато и да било политическа комбинация.

Просто веднага щом започна посещението му, той започна да чува във всички официални речи благодарности към митични украинци и неизвестни финландци и литовци, които дори не са били вземани в армията. И така от среща на среща, от преговори на преговори. Святейшият явно се държеше с последни сили, очакваше поне някой да се изкаже нормално, без глупости. Последният беше Радев, уж "проруски". Но и той по същия начин. Е, наложи му се на Радев да изслуша за огорчението на Патриарха.

Като цяло, господа, аз съм един от малкото в Русия, които се опитват да обяснят нещо на българите и руснаците с надеждата да запазя нашите отношения.

Преобладаващото мнозинство в Русия махна с ръка, втръсна му да се опитва да вникне в споровете с България. С голямо съжаление съм принуден да констатирам, че Русия и България силно се разминаха и не се вижда перспектива положението да се измени към по-добро. Съдейки по всичко, разцеплението между двете страни ще се засилва, имайки предвид, че България е член на НАТО, особено враждебна към нас организация, член на ЕС, който ни е наложил тежки санкции, верен съюзник на САЩ, които ни смятат за главния си враг. Оттук идват всички проблеми. Как се случи това, може да се спори, но има ли смисъл да размахваме юмруци след боя?

Спорът е безсмислен. България ми е много скъпа, целият ми живот е свързан с нея. Тук аз учих, бях кръстен и се венчах. Искрено обичам българския народ, българските история, език и литература. Българите имат с какво да се гордеят. Предците на съвременните българи имат огромна заслуга за предаването на нас, руснаците, на православната съкровищница. За това руснаците са знаели винаги, руснаците, а не съветските хора. Никога няма да кажа, че българският народ е предал руснаците. Това просто не е ставало. Нямам списък с претенции от Русия към България. Русия и Съветският съюз са допускали грешки в отношенията с България, но и България не е била безгрешна. Понякога интересите ни не са съвпадали, а понякога сме се разбирали неправилно. Днес ние разглеждаме конкретен случай. Това и казах на руските експерти, увлекли се по разобличенията.

Не трябва да ни приписвате към вътрешнопартийните ви разработки. Кое е добро или лошо, решавайте си вие. Но е факт лукавата и фалшива формулировка, която Русия не може да приеме. Става дума за паметта на нашите войни и бихме искали да знаете нашето мнение. А дали ще го приемете, или те, вашата съвест ще ви подскаже. Патриархът каза, че е огорчен, а вие му приписвате, че е назидателен и тропа с юмрук. Съмнявам се, че в българската църква е прието да се освирква и крещи. Мен мама и татко са ме учили, че да освиркваш е лошо във всяка една ситуация, а още повече на гробовете. Не трябва да приписваме на целия български народ липса на култура и хулиганско поведение.

Скъпи българи! Този конфликт не би придобил такъв размах, ако не бе ситуацията, в която се намира Русия, Европа и целият свят. Ако знаете за посланието на нашия президент, то вероятно разбирате, че можем да се окажем на прага на страшни събития. Западният свят, в който сега е включена и България, оказва мощен натиск върху Русия с цел, както каза В. Путин, да спре нейното развитие. Ние с вас се оказахме на различни страни. В тази хибридна война, която води Западът срещу Русия, имаме много приятели и в натовския лагер. И това не са политици, пропагандисти и историци, а обикновени хора. Те са много в България. Благодаря ви, братя, че оставате верни на тази историческа любов, която се е доказала в труд и бой. Не се обиждайте, думите на нашия патриарх бяха справедливи и казани с пастирска любов, пише Решетников в социалната мрежа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6000

11

choss

14.03 2018 в 12:46

Решетка, то че познаваш лично Кирил Гундяев по линия на КГБ е от ясно, по-ясно и без да ни го казваш, ама, че думите му били
"справедливи и казани с пастирска любов" - ще ме извиняваш! Тука корабче плува ли, а?
И едно пояснение - не Запада, а вие, рушляците, водите хибридни войни с целия свят и с глупавите си действия се оказахте в тотална световна изолация!
Никой не ви бръсне за слива и не ще да си има работа с вас - Горна Волта с ракети!!!
Аре!!!

10571

10

Hissarion

14.03 2018 в 09:45

Човекът просто казва, че сме от различни страни на барикадата и все по-малко можем да очакваме приятелско поведение. За това не са виновни България или Русия - ситуацията е такава.

6000

9

Toncho Vasev

14.03 2018 в 07:12

То бива наглост ,то бива безочие ама това на нищо не прилича .Жалкото е ,че някои хора ще му се вържат ...

8000

8

Благовест Илиев

13.03 2018 в 21:13

На тоя пич, нещо мозъкът МУ е на решето ! Смешник е, българите слагат прът на историята ИМ,Гошо еди кой си).:)
Кибик Блаже

13214

3

XR4

13.03 2018 в 18:08

Изобщо не съм и очаквал Решетников и Гундяев да говорят различни неща...