Георги Лозанов: Заради крайнодясното бедните вече не са добрите

OFFNews 04 декември 2018 в 19:54 4620 0

"Вече бедните не са добрите. Досега когато някой казваше, че е гладен, това будеше обща солидарност. Сега имаме националистическо-консервативно втвърдяване, което е твърде дясно в основата, и започна да превръща и бедните в спорен социален персонаж."

Това коментира медийният експерт Георги Лозанов на конференцията на тема "Изборни системи".

"Срещу новите протести се противопостави консервативното, което тук е националистическото. Битката Валери Симеонов - майките отрази новия конфликт, в който попадат новите протести. От другата страна стои национализмът, стои консерватизмът - новият тип мислене и новият тип идеология." - коментира той.

В тази битка формално майките спечелиха и Валери Симеонов подаде оставка, но това не го нарани по никакъв начин. Развоят на ситуацията е израз на все по-нарастващата консервативна вълна в обществото, която ще доведе до пълното дискредитиране на протестите като начин за постигане на граждански цели, смята Лозанов.

Какво би станало, ако обществото стане все по-националистическо и консервативно? Протестите биха престанали да бъдат фактор. Не можеш да протестираш от консервативна позиция, отбеляза медийният експерт.

Според Лозанов тази промяна в обществените нагласи означава, че вече нямаме само традиционната липса на доверие към елитите, а и към всяка организирана група с определени интереси:

"Вместо оста да е протестиращи-власт, то тя стана протестиращи-протестиращи и протестиращи-антипротестиращи. Това е защото има една нова криза - кризата на доверие към елитите вече стана криза на доверие към други интереси. Вече не само елитите са обект на недоверие, а всички други групи са обект на недоверие - към протестиращите в съседство, както и дори към бедните."

Друг основен проблем на скорошните протести, според него, е че при тях много различни хора искат много различни неща и има липса на говорители и стратегия - това е предизвикало загуба на публична реторика на протестите и те не са успели да достигнат нито до медиите, нито до управляващите.

За разлика от протестите през 2013-2014 год., които успяха да осъществят граждански контрол, сегашните се превърнаха в "гражданска меланхолия", констатира доц. Лозанов.

"Случи се нещо за първи път - протестите се превърнаха в банален медиен разказ. Даже като ги видиш на екрана, превключваш на друг канал. Това никога не е било. Има банализация на протестите - отразяването беше фрагментарно, репортажно, но не и коментарно."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови