Герджиков към изселниците: Научете български, тогава гласувайте

Според премиера ГЕРБ и БСП не са си оставили резервни ходове за съвместно управление

OFFNews 29 март 2017 в 19:23 16858 17

Премиерът Огнян Герджиков защити решението на ЦИК декларациите за гласуване да се попълват на кирилица, което се оказа непреодолима преграда за много изселници в Турция да гласуват на изборите в неделя.

"Парирахме опита за намеса на Турция в немалка степен. Попълването на декларациите на кирилица бе правилно решение. Който не може да си напише името на кирилица, той за какво гласува? Българският език е задължителен за всички граждани", каза премиерът в предаването "Още от деня" по БНТ.

Според него така държавата е направила първия сполучлив опит да пресечем това "уродливо явление".

"Какви български граждани са, ако не са изпълнили задължението си да научат български. Много моля, научете езика си и тогава гласувайте".

Според него решението посланик Надежда Нейнски да бъде извикана в София по време на вота е било разумно.

По повод заявката на лидера на ДОСТ да съди България в Страсбург за нарушени граждански права, Герджиков заяви:

"Нека Местан да съди България, но по-добре да научи избирателите си на български език. Не сме нарушили права на гражданските права на никого. Като се научат да си напишат името на български, ще гласуват. Аз съм категоричен."

Премиерът обяви, че не иска още дълго да съм премиер.

"България час по-скоро трябва да има кабинет. Домакинството на председателството на Съвета на ЕС ни задължава", каза той.

Според Герджиков е малко вероятно да се стигне до нова тройна коалиция между ГЕРБ, БСП и патриотите.

"Твърде много се противопоставиха ГЕРБ и БСП. Не си оставиха резервни ходове. Те категорично го изключиха и не мисля, че е възможно", каза Герджиков.

Премиерът посочи, че е очаквал и Реформаторския блок да влезе.

"Сега изглежда най-вероятно е да управляват ГЕРБ с Обединените патриоти, дали и с Марешки, не знам", каза Герджиков.

Според него изборите са били организирани много добре, а проблемите са били много по-малко в сравнение с предишни гласувания.

"Организацията бе почти перфектна. Купуването на гласове е пуснало дълбоки корени, но службите бяха на място и много случаи бяха овладени. Това показва реална борба срещу това безкрайно уродливо и порочно явление", каза премиерът.

Според него служебният кабинет е бил равноотдалечен от "двата политически мастодонта ГЕРБ и БСП".

"Мисля, че се справихме", каза Герджиков.

Той обясни, че се е вслушвал в ходатайства от различни посоки при съставянето на екипа си. Ирина Белчева, говорител на кабинета, му била предложена от Гергана Паси, а той много уважавал мнението й и приел. 

По повод уволнението на медийния съветник Иван Гарелов, Герджиков обясни:

"Велика глупост е да си помисли някой, че може Борисов да ми пише SMS и аз да го изпълня. Това няма връзка с главния мозък. Който ме познава знае, че това е немислимо. Омръзна ми твърдението че SMS-ите на Бойко Борисов управляват България. За уволнението на Гарелов се обадих на президента Радев и той даде зелена светлина", каза той.

Герджиков определи председателството на Народното събрание е като "детска игра в сравнение с това да си премиер".

"Всички бури са на главата на премиера. Уморително е. Загубих си съня. Ще съм щастлив като си тръгнал, защото съм оставил нещо добро", завърши премиерът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

77927

18

El Commandante

30.03 2017 в 08:28

"Защото написването на трите имена лесно може да се научи"

Съдейки по ситуацията в Турция, не е толко лесно явно.

Безсмислени спорове, респект за Герджиков, перфектно отиграно беше това...

77927

17

El Commandante

30.03 2017 в 08:27

"винаги ме довеждаха до извода, че само аз трябва да имам право на глас и може би двама-трима от най-близките ми хора."


Аз съм съгласен, ако става дума за мен, научно доказан факт е че съм по-умен от 99,9999% от хората в България, така че съм напълно убеден че мога без особени усилия да съставя правителство, ей така с едната ръка, докато с другата ви цъкам хитри коментари тука, мдам....

11058

16

piton

30.03 2017 в 07:46

Драги професоре, как според Вас, се установява знанието на български език? Защото написването на трите имена лесно може да се научи. Или предлагате, преди гласуването, да има лек тест по български език? Но може много хора, чисти българи, да не издържат теста? Който и вариант да предлагате, като юрист знаете, че трябва да се напише в закона, нали?!

29217

15

Лопе де Вега

30.03 2017 в 07:27

Драги професоре, радвам се, че от груб материалист се превърнах в идеалист. Все пак трябва да решим как да живеем с този проблем. Ако бавно и мъчително градим демокрация, трябва да изберем дали да спазваме основния и принцип, а именно всеобщото избирателно право или да въведем частично такова, въвеждайки някакъв друг принцип на организация на общществото. И друг път ми се е случвало да обсъждам тази тема, но ще се повторя. Скромните ми опити да мисля върху този проблем винаги ме довеждаха до извода, че само аз трябва да имам право на глас и може би двама-трима от най-близките ми хора. А как е при вас?

Поздрав!


77927

14

El Commandante

30.03 2017 в 07:25

Бахти истеричния трол е тая стринка, честно....