Герджиков обвини ГЕРБ в тежка самодейност за давността на дълговете

OFFNews 24 юни 2017 в 13:57 12659 1

Бившият служебен премиер проф. Огнян Герджиков определи като "поредната тежка самодейност" идеята на ГЕРБ да се въведе 10-годишна абсолютна давност на дълговете. Той бе гост на предаването "Тази събота" по бТВ.

„Има абсолютна давност в публичните вземания, но в частните отношения ще бъде катастрофа”, обясни Герджиков.

Известният юрист даде и обяснение защо смята така.

"Един съдебен процес в България много често трае над 10 г. По време на съдебния процес давността не тече, тя е спряла. Минат 10 г. и тези пари никога не мога да си ги взема, защото е изтекла давността. Това е страхотен стимул за длъжниците да бягат. Ще има едно криене, едни болни адвокати", каза Герджиков.

Според него мярката до 2 г. разплащанията в брой да бъдат ограничени до 1000 лв., която беше приета на първо четене в парламента, е несъразмерна.

"1000 лв. е твърде нисък праг и това ще спъне много елементарни разплащания", коментира Герджиков.

Той обясни, че би приел подобно ограничение, но само ако става дума за плащания между търговци.

"Ако например искам да ви продам колело за 1000 лв. – защо? За да платим допълнително такси, за да рискуваме да минем през банкова система, където не се знае дали няма да се блокира и нещо да стане?”, попита Герджиков.

Бившият премиер заяви, че не би назначил за шеф на митниците Георги Костов, който при служебния кабинет беше уволнен като главен секретар на МВР.

"Това е въпрос на решение на сегашния кабинет. На бюрото на премиера бях оставил папка, в която пишеше неща, които не са от най-добрите", отбеляза Герджиков, но не пожела да навлиза в подробности.

Герджиков заяви и че отново би приел, ако го поканят за служебен премиер, защото вече е натрупал опит, който е много ценен.

Той бе категоричен, че неговото правителство не е връзвало ръцете на Бойко Борисов за избора на шведските изтребители „Грипен”.

„Те можеха съвсем спокойно да решат и всичко друго. Нямаше обвързваща сила”, уточни Герджиков.

По думите му служебният кабинет е одобрил „Грипен”, защото е имало такова експертно мнение от военни специалисти.

„Аз лично винаги отдавам приоритет на експертните решения пред политическите”, отбеляза той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!