Гласоводител 2019: Отговорите на Тома Белев, кандидат за представител в ЕП от листата на Демократична България

OFFNews 09 май 2019 в 12:35 4322 7

Снимка Личен архив

Тома Белев

Тома Белев отговаря на въпросите на Гласоводител 2019 за изборите за Европейския парламент.

Въпросите от Гласоводителя са изпратени до пресслужбите на партиите, които участват в предстоящите избори и имат участие в европейските политически семейства.

Отговорите на Тома Белев:

Въпрос: Eвропейският съюз трябва стриктно да наказва страните-членки, които нарушават правилата на ЕС за бюджетен дефицит.

Отговор: ДА. Доколкото правилата, щом са приети, трябва да се спазват, отделен въпрос е доколко са смислени самите те или доколко са ефективни.

В: Отглеждането на генетично модифицирани култури в Европейския съюз трябва да бъде разрешено.

О: НЕ. Докато няма научни гаранции за липсата на вреди от тяхното разпространение.

В: Европейският съюз трябва да наложи стриктни цели за намаляване на емисиите на въглероден диоксид.

О: ДА. Европа трябва да си върне позицията на източник на идеи, знания, морал и развитие за постигане на цели на световно ниво.

В: Финансовата помощ за по-бедните региони в Европейския съюз трябва да се намали.

О: НЕ. Голямата бедност води до локални и трансгранични миграции. всеки гражданин има право на по-добър живот. ЕС и отделните държави нямат полза от анклави на бедността.

В: Трябва да се наложат данъци върху покупката и продажбата на акции на компании.

О: ДА. Приходите от стопанската дейност на гражданите и бизнеса са основният самостоятелен и стабилен източник на средства за общите разходи).

В: Трябва да се въведе възможност за провеждане на референдуми обхващащи целия Европейски съюз.

О: ДА. При общи цели и норми, пряката демокрация трябва да допълва (а в бъдеще време и замести) представителната демокрация.

В: Европейският съюз трябва да налага финансови наказания на страни членки, които нарушават медийната свобода.

О: ДА. Без медийна свобода демокрацията губи сила и загива. Свободните медии и независимите граждански структури са защитните механизми на всяка демокрация.

В: Европейският съюз трябва да има обща Европейска армия.

О: ДА. Само като метод за задълбочаване на интеграцията и превръщането на ЕС в самостоятелна сила.

В: Европейският съюз трябва да увеличи парите, с които подпомага развитието на трети страни.

О: ДА. Но при сериозен анализ на разход-полза, защото част се разпиляват или имат малък ефект.

В: Бежанците трябва да се разпределят пропорционално между страните членки на Европейския съюз.

О: ДА. Принцип на солидарност.

В: Европейският съюз трябва да намали санкциите срещу Русия.

О: НЕ. Насилствено нарушаване на границите близо до границите на ЕС не трябва да се поощрява по никакъв начин.

В: Бежанците, опитващи се да прекосят Средиземно море, трябва да бъдат връщани в родните си страни.

О: ДА. Само защото приемането поощрява този рисков подход, при който има много удавяния, ЕС трябва да поощри национални и общи политики за миграцията - тя ще се увеличава през идните десетилетия.

В: Европейският съюз трябва да насърчава страните-членки да легализират еднополовите бракове.

О: ДА. Държавата не трябва да се меси в личния живот на хората, още повече да го ограничава.

В: Европейският съюз трябва да насърчава въвеждането на минимална работна заплата, специфична за всяка страна членка.

О: ДА. Принципа на използване на общи механизми и индикатори. Това няма да окаже съществено влияние върху доходите, но е добър индикатор.

В: Трябва да се затрудни достъпът на европейски граждани, които живеят в друга страна членка (а не в своята), до социални помощи в нея.

О: ДА. Само като правило, че не може да се осигуряваш в една държава и да ползваш осигурителна система, към която нямаш принос. Нищо не пречи обаче да получаваш осигуровки от своята държава в чужбина или помощи за специфични случаи от чуждата страна.

В: При избори за Европейски парламент европейските граждани трябва да могат да гласуват за партия или кандидат от която и да е страна членка. 

О: ДА. Един глас е един глас, но за това трябва да има различно разпределение на мандатите по държави в ЕП или да се включи квота мандати за общоевропейско гласуване.

Допълнителни въпроси за България:

В: Само страни членки с доказано върховенство на правото трябва да имат достъп до фондовете на Европейския съюз.

О: ДА. Категорично - липсата на върховенство на правото или проблеми с него води до ограбване или неефективно използване на общите фондове.

В: Българската държава трябва да положи всички усилия страната да се присъедини към Еврозоната и към Банковия съюз възможно най-бързо.

О: ДА. Колкото България има нужда от влизане в ядрото на европейската интеграция, толкова и Европа има нужда от България.

Гласоводителят е основан на методология, разработена и придобила изключителна популярност в Холандия, след което разпространила се широко в цяла Европа. Този инструмент дава възможност на хората рационално да преценят близостта на своите политически предпочитания до платформите на различни партии, като отговарят на серия от въпроси. Отговорите им показват до позициите на коя политическа сила се доближават техните възгледи. За европейските избори тези въпроси са идентични за всички европейски държави.

Гласоводител 2019 все още не е пуснат онлайн, но въпросите с изпратени предварително към кандидатите от различните партии.

За избори за Европейски парламент проектът в България се прилага за трети път. От българска страна, националната организация, прилагаща инструмента, е Центърът за либерални стратегии – официален партньор на Фестивала на идеите за ЕС.

Анкетата с Гласоводител 2019 е част от проекта „Фестивал на идеите за ЕС“, изпълняван от Център за култура и дебат „Червената къща“ с подкрепата на Европейския парламент в партньорство с Национална галерия, Център за либерални стратегии, Европейска мрежа на къщи за дебат Time to Talk. Offnews е медиен партньор на проекта.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11671

7

безпартийна

25.05 2019 в 20:16

Не е задължително да подкрепям всички отговори на Тома Белев, за да гласувам за Демократична България. Гласоводител е само едно от средствата за определяне на това, за кого да гласувате. Най-важното е да направите сравнение с това, което имаме като статукво, с това, което се предлага от до болка познати партии, и с това, което предлагат от Демократична България. Както тук вече се отбеляза, ние демократично настроените, сме и мислещи. Надявам се на това.

12256

6

Stamboloff

25.05 2019 в 13:30

С такива като този дясната консервативна ДСБ наистина поставя на некоректно изпитание симпатизантите си. Ще е за последно . Ама наистина. За разлика от БСП вие, момчета, имате не твърд, а мислещ и принципен електорат. Затова е и малко. Хайде следващия път помислете и вие с кого се съюзявате. Преди беше Корман, сега този екорекетьор. Warning!!!

12860

5

newfoundland

14.05 2019 в 21:15

Как да гласуваш за главата на зелената мафия у нас, как????

12435

4

Jinx

11.05 2019 в 14:41

Белев е патологичен лъжец

12392

3

мгергов

10.05 2019 в 15:27

Много странна кандитатура, малко ли глупости направи тук, че сега иска и в ЕП да ходи да ни излага...добре че никой няма да гласува за Тома.

12373

2

Emigirl

10.05 2019 в 14:22

Името на Тома Белев изникна в много измами за милиони по програми и евро фондове и не знам доколко хората биха го подкрепили

11982

1

leomesi

10.05 2019 в 11:14

Не мисля, че този човек има шанс да влезе в ЕП, а и дано не влиза, защото не ми изглежда да е подготвен за там.