Гласувано: Психическото насилие стана важен компонент от домашното насилие

OFFNews 07 февруари 2019 в 12:19 6910 0

С приетите промени психическото насилие стана съществен компонент от понятието за домашно насилие, заяви председателят на правната комисия и депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов относно приетите на второ четене изменения в Наказателния кодекс.

"Психическото насилие стана елемент във всички престъпления, които имат физически или сексуален характер, спрямо партньор в брака или в съвместното съжителство", допълни той.

Приемането на тези промени целеше да компенсира отхвърлянето на Истанбулската конвенция. Според новите изменения редица престъпления ще се наказват по-тежко, ако са класифицирани като компонент от домашно насилие. Сред тях са убийството, принудата, заплахата, както и лишаването от свобода в рамките на семейството или на фактическото съжителство. 

Важна промяна, която приеха депутатите, е и в дефиницията на "домашно насилие". То се определя в закона като престъпление, което е предшествано от системно упражняване на физическо, сексуално или психическо насилие, поставяне в икономическа зависимост, принудително ограничаване на личния живот, личната свобода и личните права.

Жертвата може да е съпруг или бивш съпруг; човек, от когото жертвата има дете; човек, с когото се намира или е било във фактическо съпружеско съжителство; човек, с когото насилникът живее или е живял в едно домакинство.

Председателят на Народното събрание и патрон на законопроекта - Цвета Караянчева, благодари на всички за единодушието.

"Изключително важни промени, изключително важно послание към всички онези жени и деца, които са малтретирани вкъщи. Това е един удар срещу домашното насилие", допълни тя.

Промените в закона предвиждат за убийство в условия на домашно насилие да се налага наказание от 15 години лишаване от свобода до доживотен затвор, реши правната комисия в парламента, която прие на второ четене промените в Наказателния кодекс.

За упражнена принуда, съпроводена с домашно насилие, ще се наказва със затвор от 3 до 10 години. Една година затвор или пробация е наказанието за следене на бивш или настоящ интимен партньор. Ако следенето е в условия на домашно насилие, наказанието се увеличава до 5 години.

Предвижда се наказание до 1 година лишаване от свобода за следене, а ако е в условията на домашно насилие - до 5 години.Следенето е определено като поведение, което дава да се разбере, че другото лице е наблюдаване и създава у него "основателен страх".

Насилствените бракове пък ще се наказват с 1 до 6 г. затвор. Заканата за насилие е предвидено наказание до 6 години затвор, когато престъплението е насочено срещу личността или имота на лицето. Ако е в условия на домашно насилие обаче, необходимо е заканването да е създало "основателен страх", че може да бъде осъществено.

Депутатите взеха решение и за увеличаване на глобите за родители, които отказват свиждане с детето след развод, ако има влязло в сила съдебно решение - от 300 на 5000 лева, като при рецидив санкцията може да се увеличи до 10 000 лева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови