Главният архитект на София: Проектът на Графа е от пет години, ще гоним всички до край

OFFNews 05 октомври 2018 в 09:15 6506 2

 Ако проектът за ремонта на ул. "Граф Игнатиев" и площадите "Славейков" и пред храма "Свети Седмочисленици" не е изпълнен правилно, ще има санкции. Това коментира в интервю за Нова тв главният архитект на София Здравко Здравков.

Винаги в един процес, когато се работи по един проект, има неща, които се довършват в последствие. Ние, като възложител от Столична община, ще изискваме да има изпълнение на качеството. Ще гоним всички до край. Ще има финансови санкции, докато крайният продукт не бъде изпълнен качествено, категоричен е арх. Здравков. 

Той припомни, че проектът е направен след архитектурен конкурс, който е обсъждан някълко пъти. Компетентни хора са взели отношение по него и проектът е такъв, какъвто е приет отпреди пет години. 

Аз апелирам, когато стане готовият продукт, да проведем отново този разговор. Един продукт, който не е завършен, може да изглежда много лошо, коментира той.

Отговорността е на всички тези хора по веригата. Ние като отговорни пред гражданите ще държим това да бъде завършено до край. По веригата иа проектанти, надзорници. Има неустойки за милиони, ако не се изпълни качествено. Ще настояват реонтът да бъде изпълнен по проект.

По думите му на площада пред площада на "Свети седмочисленици" първоначално е била предвидена тоалетна, но след забележки от Министерството на културата тази идея е отпаднала. Здравков все пак ще настоява за построяването на тоалетна.

Има един площад в Копенхаген, боядисан в розово. Така че бих поспорил - проектът е изключително консервативен от гледна точка на цветове. На такъв цвят обикновено изпъкват околните сгради, обясни архитектът по повод критиките за гранитните площи, поставени в парка пред храма.

По думите му ефектът "Уау" от един незавършен проект, разпространен в социалните мрежи, може да бъде очакван. За това той смята, че трябва да бъде завършен един проект в цялост, за да се правят оценки. 

За мен няма проблем в естетическия избор на настилката, коментира Иво Пантелеев, автор на проекта. Има много резки изказвания, но проектът е изключително сложен. Не чух нито един от изказващите се да познава проекта и оттам изказванията им олекват. Чух не едно положително мнение от колеги как изглеждат тези плочи, каза още архитектът.

„Граф Игнатиев” е един от най-наблюдаваните от нас обекти. Това е огромна отговорност за изпълнителя, която следва да се понесе, ако нещо не е изпълнено като хората”, коментира зам.-кметът по транспорта Евгени Крусев.

Предвид, че и политически сили тръгнаха да коментира начина на поставяне на павета, можем да търсим основи в политическата обстановка в страната. Аз нямам друго обяснение защо се коментира незавършен проект”, допълни той.

До момента на изпълнителя е наложена глоба от 50 хил. лв. заради бетонираните дървета на ул. „Граф Игнатиев”. Крусев е категоричен, че Столична община ще бъде безкомпромисна към изпълнителя на проекта ако бъдат констатирани проблеми след предаването му.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11912

1

бацка

05.10 2018 в 09:45

Ето една скица отпреди година и половина как трябва да изглежда настилката. Струва ми се, че няма нищо общо?

https://images.webcafe.bg/2017/04/04/2509436/618x464.jpg