Горанов: Няма причина да се оттеглям

Ирина Евгениева 20 юли 2020 в 13:05 4301 10

"Няма никаква причина да се оттеглям десет дни, след като съм удовлетворен от един изключително успешен за България проект - присъединяването към чакалнята на еврозоната", заяви пред журналисти финансовият министър Владислав Горанов след края на пленарното заседание.

Миналата седмица министър-председателят Бойко Борисов поиска оставката на финансовия министър Владислав Горанов, вътрешния министър Младен Маринов и икономическия Емил Караниколов. 

Ако смятате, че това е провал на политиката или фискалните показатели в последните години са провал на политиката, това значи, че би трябвало да има претенции към мен. Аз не намирам такива основания, обясни Горанов. 

Той отрече да е свързан с ДПС и заяви: "Бях първият човек, застанал до Борисов в дебата от март 2009 г. преди изборите, които той спечели и започна първия мандат. Искам конкретни примери за мои действия в политиката или в законодателната област, които могат да ме привържат. Но в действителност, много пъти съм искал подкрепата на парламентарната група на ДПС по теми, по които имаме общи идеи. Няколко пъти са ми помагали при запазването на (сегашния-бел.ред.) данъчния модел", категоричен е финансовият министър. 

Горанов уточни, че дебатът по отношение на оставките не е приключил.

"Естествено, когато министър-председателят поиска оставката на някой министър, той дали ще я даде, или няма да я даде, няма особено значение, тъй като персоналният състав на Министерския съвет се определя от мандатоносителя, в случая Бойко Борисов", обясни той. 

Министър-председателят заяви преди дни, че ще реши за оставките след коалиционния съвет, който вероятно ще се събере в сряда.

"Това, към което българският президент призова – да не се спазва Конституцията, а да се върви към друг ред и да се сменят правителствата в България – ще му изиграе лоша шега в бъдеще", завърши Горанов.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови