Граждани от над 30 държави ще учредят първата общоевропейска партия в София

OFFNews 07 октомври 2019 в 10:07 1800 0

Транснационалните партии и листи са едни от основните теми пред новия Европарламент, който беше избран наскоро. Изглежда, че това е бъдещето предизвикателство пред политиците на стария континент, съобщиха от партия Волт. 

Андреа Вензон е италианец, Коломб Салвадор е французойка, а пък Дамиан Бьозелагер е немец. През 2017 г. те полагат основите за Волт Европа със визията това да бъде първата общоевропейска партия в Европа. На европейските избори, които минаха преди няколко месеца, Дамиан Бьозелагер стана и първият евродепутат на Волт.

Волт е движение с много млади хора по възраст и дух и средна възраст около 30 години. Вече има 14 регистрирани партии в Германия, България, Белгия, Холандия, Италия, Франция, Швеция, Дания, Австрия, Испания, Португалия, Люксембург, Латвия и Великобритания.

В България Волт се учреди през месец май 2018 г. За лидер беше избран Настимир Ананиев. Организацията, която се яви на европейските избори в 8 държави, събра над 500 000 гласа.

Волт идва в София за първото си общо събрание, на което ще се избере политическия борд на организацията и съпредседателите – мъж и жена. Волт подкрепя федералната визия за развитие на Европейския съюз и участието на повече дами в политиката.

В събота от 16:15 ще се проведе мирно шествие свързано с високите нива на замърсяване на въздуха в София под наслов „Европа диша, София издиша!". Шествието ще започне от УАСГ (ВИАС) и ще завърши на ул. Московска пред Столична община.

На събитието ще присъства и действащият евродепутат Дамиан Бьозелагер, който след гласуване на всички членове от нашите 31 организации се присъедини към групата на Зелените в Европарламента. Всички журналисти ще имат възможността да се срещнат с него на събитието.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови