Гроздан Караджов за 'Ало, Банов съм': Прокуратурата скача като попарена, щом има сериозен политически ефект

OFFNews 03 февруари 2019 в 11:22 6517 1

"Очевидно с флашки няма да преборим корупцията. Тя се плаши единствено от правосъдие, което е обективно и ефективно. Далеч не се славим с ефективно правосъдие. Когато имаш бавно, мудно или контролирано правосъдие, онези, които уреждат сделки, лобират за обществени поръчки, които дават под масата и вземат такива пари, те не се плашат от такова правосъдие“, коментира от Гроздан Караджов – създател на сдружение „Граждански съвет“, в предаването "Неделя 150 на БНР скандала "Ало, Банов съм".

В този казус се вижда, че нито обвиняващият извоюва някаква чиста позиция на бореца срещу корупцията (депутата Елена Йончева), нито пък министърът, който скочи и каза, че е защитавал държавния интерес, излезе честен, заяви още Караджов.

Според него, ако е имало такова изнудване няколко години поред, въпросът е защо през това време този министър не е съобщил на органите. "Другото – ако този „добронамерен служител“ е записвал точно, за да покаже и да изясни тези факти, не ги е занесъл още тогава тези записи при органите. Очевидно, че тази изнудваческа схема е посята от управляващите, от политиците, за да създадат този обръч от фирми, които наистина се хранят от евросредства. И освен хранене на наши фирми – това е и на партийно лоялни лица“, коментира Гроздан Караджов.

Според него "прокуратурата скача като попарена", когато има сериозен политически ефект от определено политическо действие. "Това очевидно е случай, който се е търкалял дълго време и затова и подготовка не е било нужно да се прави“, добави той.

„Търси се корупция по високите етажи на властта. Погледнете този общия репресивен апарат – кого подгони през 2017 г. – 4-5 от реформаторите. Защо – да се елиминират естествените говорители на възможната дясна опозиция – да се занимават със съд, прокуратура, следствие, КПКОНПИ, полицаи… да се овалят в цялата тази кал, а после съдът и да ги оправдае – какво значение има, те вече са приключени политически. Докато законите се използват с репресивна сила… сега точно до Елена Йончева и КТБ ли се опря, там само един човек ли има, който е взимал пари?“.

Според Гроздан Караджов това е сценарий: „3 месеца преди изборите се започва разхвърляне на едни флашки и компромати, които по-скоро ще одраскат двамата големи мастодонта, но няма да ги наранят. Това няма да са атаки, които ще стигнат до сърцето“.

Той изказа мнение, че в последните 2 години БСП няма нито една смислена политика. „БСП излиза и крещи за нещо, което се забравя за 3 дни“. Караджов е категоричен, че БСП няма да победи ГЕРБ на европейските избори.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови