Група гневни академици обяви, че взема съдбата на България в свои ръце

OFFNews
21 януари 2020 в 11:27 | 50251 |9

Учените и интелектуалците от инициативата "Единение" излязоха с радикално обръщение, с което декларират, че "преминават към поредица от активни действия за спасяване на България".

Какви ще са те не се разбира от текста на позицията.

В същото време от организацията, създадена по инициатива на акад. Стефан Воденичаров заявяват, че историческата памет ги задължавала, а националната съвест ги овластявала да вземат съдбата на Отечеството ни в свои ръце.

Членове на "Единение" са и академик Георги Марков, бизнесменът Красимир Дачев, бившият вицепремиер доц. Даниела Бобева и доц. Цвета Маркова, бивш председател на Държавната комисия по сигурността на информацията.

Според интелектуалците в момента страната ни е в дълбока криза и разпадът на държавата е факт. 

Управлението е превърнато в политическо празнословие, самохвалство, дори с откровени лъжи и снимки с чуждестранни лидери, които все по-очевидно и активно се възползват от безволевото българско правителство, пишат от инициатива "Единение" и са категорични, че държава, в която с капачки се купуват кувьози за новородените и с есемеси – дефибрилатори за болниците, е държава без управление.

Ето и текста на цялото обръщение на Инициатива „Единение”:

Скъпи съотечественици,

Съдбата на Отечеството е съдба – и отговорност – на всеки от нас!

А Отечеството е в дълбока криза – не от вчера и не в една област. Държавата се разпада, нацията е сред най-бързо изчезващите в света, доходите са унизителни, икономиката е инерционна и зависима, а държавният бюджет – зле събиран и още по-зле разходван.

Няма нито една област, която да се развива добре, а в повечето кризата е дълбока и трайна. Няма нито една реформа – в нито една област, с нито един видим резултат. Има отделни успехи, но нито една значима положителна тенденция! В нито една сфера. И множество рушителни...

Управлението е превърнато в политическо празнословие, самохвалство, дори с откровени лъжи и снимки с чуждестранни лидери, които все по-очевидно и активно се възползват от безволевото българско правителство...

Нация, която за 30 години е загубила 30% от населението си, а други 15 % живеят извън територията ù, а повечето останали в Родината са съписани от тревоги и лишени от идеали и надежди, е загиваща нация.

Държава, в която с капачки се купуват кувьози за новородените и с есемеси – дефибрилатори за болниците, е държава без управление. Държава, в която парламентът се ползва с 8 % доверие, а съдът – с 12 %, е територия без управление. Държава, в която 30 % от гласовете на избори са невалидни, не е демократична държава. И държава, 70 % от живеещите в която смятат положението си за „лошо” или „недобро”, 30 % от работещите /!/ и 67 % от пенсионерите получават доходи под социалния минимум не е социална държава. Държава с такива равнища на управленски произвол и всеобща корупция не е правова държава.

Държава с всички тези недъзи не е европейска държава.

Фактите са ясни, изводът също: България е без управление, България се руши, българската нация загива!
Не можем – и нямаме време и право – повече да търпим драматичната неадекватност и безпомощност на политическото управление.

Сегашната българска демокрация не предлага решения – изборите, все по-манипулирани, не водят до никаква промяна.

Но древното ни Отечество все още има едно огромно богатство: народ с изключителни и несъмнени качества. Народ с висок интелект, с изобилие от таланти, с научен и природен потенциал. Народ с минало, което ни задължава да се държим като народ с бъдеще.

Но бъдеще имат само народите, които не търпят безобразията, лъжата, кражбата, управленската безпомощност. Народите, които реагират!

Години наред Инициатива „Единение” разработваше анализи какво да се направи във всеки отрасъл. Предлагаше готови и работещи решения на политическите партии и на държавните институции. Но те не желаят да работят за Отечеството – вцепенени от личен интерес и некомпетентност...

ЗАТОВА ОБЯВЯВАМЕ, ЧЕ ПРЕМИНАВАМЕ КЪМ ПОРЕДИЦА ОТ АКТИВНИ ДЕЙСТВИЯ ЗА СПАСЯВАНЕ НА БЪЛГАРИЯ.
ИСТОРИЧЕСКАТА ПАМЕТ НИ ЗАДЪЛЖАВА, НАЦИОНАЛНАТА СЪВЕСТ НИ ОВЛАСТЯВА ДА ВЗЕМЕМ СЪДБАТА НА ОТЕЧЕСТВОТО В РЪЦЕТЕ СИ!

опетков

Рейтинг : -900

27.01 2020 в 15:02 9
+ 0
- 2
Академиците зоват народа на бунт. Не виждам с какви други средства, освен с въоръжено въстание могат да вземат властта и да приложат малоумните си теорийки за "спасяване" на отечеството. Мисля, че оръжието им от 1944г. още стои по музеите. "На крак о парии презрени!".
Пламен Димитров

Рейтинг : 1000

26.01 2020 в 13:05 8
+ 0
- 12
Едни хора, служили на Тато, ще оправят България. Симеон Дянков им го каза добре - синодални старци.
rrr11

Рейтинг : -755

25.01 2020 в 23:40 7
+ 0
- 1
Поредната лумпениада.
Стефан

Рейтинг : 15076

25.01 2020 в 22:57 6
+ 0
- 0
Може.
Война.
(((
elbarbudo

Рейтинг : 1765

25.01 2020 в 19:45 5
+ 1
- 1
Позакъснели сте. Вече нищо не може да помогне. Положението е всеки да се спасява както може...
AnderXale07

Рейтинг : 1005

24.01 2020 в 20:36 4
+ 21
- 0
Гледам лакеите на единия процент забогатели през престъпния преход веднага са излезнали да плюят... Дайте да видим нещо градивно! Кое от посочените неща в декларацията не е вярно?
хлебчо

Рейтинг : 414

21.01 2020 в 15:57 3
+ 11
- 22
Докъде я докарахме-изглежда ми,като предсмъртна агония на държавата-БИВШИ ДОНОСНИЦИ,ВИНОВНИ ЗА ДЕРЕДЖЕТО НА ДЪРЖАВАТА...ДА НИ ПОЕМАТ В СВОИ РЪЦЕ!? Сякаш досега бяхме в други ръце!? Виж,ако вкарат в затвора своите дружки-друго ще е...само че кой ли ще им повярва!? Те го знаят-изглежда,че мислят да помолят/поканят/ Путин на помощ! Какви по радикални мерки от това....
Ехо

Рейтинг : 1015

21.01 2020 в 13:53 2
+ 20
- 0
Констатациите са верни, макар и частични! Е, и какво следва? Политическите върхушки за 30 години внедриха в обществото повсеместна взаимообвързана корупция, която не може да бъде премахната просто ей така! Тя се възпроизвежда и нараства все повече! Именно тя е основата и за гръмките изборни победи на всички, които са във властта от бай Тошо до сега! България е превзета от крадци и некадърници и почти напълно унищожена!
aavprim

Рейтинг : 893

21.01 2020 в 12:27 1
+ 4
- 22
агент роман в атака