Хъб "Балкан" няма да носи нови количества газ в България

OFFNews 25 февруари 2019 в 17:10 3863 3

Хъб "Балкан" ще гарантира същите количества природен газ, които в момента имаме, да имаме и занапред, не става дума за ново количество газ в България. Това заяви премиерът Бойко Борисов пред журналисти в египетския град Шарм Ел-Шейх, където присъства на срещата на върха Европейски съюз-Лига на арабските държави

До юни трябва да започне строежа на междусистемната газова връзка с Гърция, която е важна за диверсификацията на газовия хъб, стана ясно още от думите на Борисов. 

Премиерът съобщи вчера, че Саудитска Арабия е изразила желание да строи "тръбопровода ни - газов хъб "Балкан" или ние ще го наричаме "Балкански поток". Днес той уточни, че е разговарял по темата и с външния министър на Саудитска Арабия Ибрахим Абдулазис ал-Асаф

"Искам да привлечем, колкото може повече участници в конкурса - мощни, големи, с огромен опит. Техните компании правят по 40-50 км на ден газопроводи. Каним да дойдат и да участват в конкурси, така както и италиански компании и немски в момента. Знаете за българосмесените предприятия със Саудитска Арабия и в своето изказване сега казах, че сме притеснени, дето се вика в черния списък, в който ги вкараха, защото ние инвестирахме много и в посолство и във взаимовръзки. За първи път отворихме този огромен пазар на една от най-богатите държави и в същото време изключително важна за Арабския свят", добави Борисов.

"До момента е направено предпроектно проучване за газоразпределителния център, в което се разглеждат няколко източника за доставки на природен газ – от Русия, от Каспийския регион през междусистемната връзка с Гърция, от Румъния, както и евентуален местен добив от Черно море, където в момента се осъществяват проучвания", посочи още премиерът.

“Не разваляме приятелства в името на нови, а надграждаме", каза Борисов, като изтъкна отношенията с Обединените арабски емирства и Саудитска Арабия, Турция, Кипър, Египет, Гърция.

Борисов допълни, че България е лоялен член на НАТО и на ЕС и води прагматична политика заради мястото, на което се намира.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6774

2

ЛАФЪРДИЕВ

25.02 2019 в 18:44

Та важното е Баце, че НЕ заобиколимото ни геостратегическо положение вече никой не ни го иска.. С него май ша си останем, щото всички вече ни заобикалят..
А дали ГАЗПРОМ ще се охарчва, като мижавите ни 3 млрд. куб.м. на година може през Украйна да ни пуска. И като доказателство за НЕ прекратения транзит през Укрията да ни размахва..

6774

1

ЛАФЪРДИЕВ

25.02 2019 в 18:40

Баце, Баце... Путин поиска гаранции от ЕС за втората тръба на Турски поток.. 4-5 март ей го де е.. Медведев идва, а ти за успешни преговори с ЕС за гаранции и думичка не обелваш. В същото време конгреса на САЩ започва да работи срещу Турски поток.. Ама теб да приказваш като Орбан на Помпео и Курц на Пенс за Северен поток 2 не те чухме да са обаждаш. Пък си провери Баце, че ГАЗПРОМ строи вече Турски поток в Сърбия, ама от унгарската граница го отпочва.. За газ от СП2 през Германия, до Баумгартен в Австрия, а оттам през Унгария до Сърбия..