Херо Мустафа: Срещата Тръмп - Борисов е изключителна възможност за силата на отношенията

OFFNews 24 ноември 2019 в 21:34 4839 1

Посланик Херо Мустафа

Снимка БГНЕС

"Взаимоотношенията между САЩ и България съществуват от дълги години и са много дълбоки. Връзката ни е дългогодишна. Сега е моментът да направим преглед на нашите отношения и да видим какво можем да направим още", заяви в интервю за бТВ посланикът на САЩ у нас Херо Мустафа.

Тя посочи, че по време на срещата на президента Доналд Тръмп с премиера Бойко Борисов ще бъдат обсъдени въпроси от отбраната, енергийната сигурност и диверсификацията, и подчерта, че само при върховенство на закона една страна може да разгърне потенциала си.

„Визитата на Борисов в САЩ не е награда за покупката на Ф-16, а възможност да обсъдим нашите отношения. Срещата Тръмп-Борисов е изключителна възможност да се демонстрират силата на нашите отношения, но и да се издигнат на ново ниво. Ще видим къде можем да направим още повече”, каза посланик Мустафа в първото си телевизионно интервю.

Според нея САЩ ще обсъдят и възможността да подкрепят България за членство в ОИСР и отмяна на визите.

Запитана за руското влияние у нас и шпионските афери, дипломатът подчерта, че Америка силно подкрепя усилията на България да защити националния си суверенитет, но по време на срещата в Белия дом няма да се обсъждат конкретни случаи. „Със сигурност това ще бъде тема, която ще бъде обсъдена от двамата ни лидери”, заяви тя.

„България е млада демокрация. Всяка млада демокрация изисква много работа. Оптимист съм за бъдещето на България. Само когато има върховенство на закона, една държава може да осъществи целия си потенциал”, каза Херо Мустафа.

Тя допълни, че „корупцията и върховенството на закона са приоритет на САЩ, те са много важни и за българските граждани". "Трябва да се съсредоточим върху борбата с корупцията, защото само тогава една демокрация може да осъществи пълния си потенциал“, коментира американският дипломат.

Посланик Мустафа, която ще придружава премиера Борисов във Вашингтон, обеща да работи през своя мандат като посланик у нас за свързаност и борба срещу корупцията. „Трябва да се фокусираме върху върховенството на закона и свободата на българските медии“, подчерта тя.

„Обичам вашата красива страна и уча вашия език. Важно е да науча езика, за да покажа уважението си към вашата велика нация“, увери новият посланик на САЩ в България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12044

1

Backko

25.11 2019 в 09:49

Всички помагат да я борим тая корупция, а нещата все по-зле ставас с всеки изминал ден. Що ли си мисля че на всички големи сили им е през дедовия за корупцията в БГ. Даже явно им е по-добре да държат наще послушковци за топките с компромати.