Хиляди искат оставка на правителството. Стигна се до сблъсъци с полицията (видео)

Ирина Евгениева, Георги Ангелов 29 януари 2020 в 13:30 62996 9

Хиляди се събраха на протест срещу правителството и Наредба № Н 18 пред парламента. Малко след 12:30 те успяха да блокират движението по бул. "Руски" и се стигна до сблъсъци с жандармерията.

Протестиращите бяха спрени с жива верига пред парадния вход на Народното събрание. Те скандират: “Оставка на правителството Борисов 3”.

Основната маса от протестиращи са привърженици на партия “Възраждане” с лидер Костадин Костадинов. На протеста има представители и на асоциацията на хотелиерите и ресторантьорите, гражданска платформа “Изправи се.бг” на Мая Манолова и други. Депутати разпознаха сред първите редици и активисти на “Атака”.

Малко преди 13 часа днес дойдоха още три автобуса с жандармерия, които да подкрепят колегите си, сред които има и части за борба с безредици на полицията. НСО също израти подкрепления. Полицията извади и нов атобус с кула с камери за видеонаблюдение. 

Депутати твърдят, че хората са около 3500.

Квесторите предупреждават депутати и служители на парламента да не стоят пред прозорците.

Протестът се отправи към Министерския съвет.

Преди два дни "Възраждане" организира  друг протест пред Министерството на регионално развитие и благоустройство с искане за оставките на министрите на регионално развитие и благоустройство Петя Аврамова и зам. министъра Николай Нанков. Тогава протестиращите атакуваха сградата на ведомството, а полицията използва лютив спрей. Пострадаха около 40 граждани и двама полицаи.

Не е ясно и защо протестират ресторантьорите, след като властта вече отложи с половин година прилагането на наредбата за касовите апарати. Според източници на OFFNews след срещата с Горанов снощи сред ресторантьорите е имало вътрешен скандал да има или няма протест. Много хора от провинцията са дошли вчера, за обявения за днес протест, не искат да си отменят плановете и не искат да се губи енергията на протеста. 

След площада до МС протестът се отправи към парламента, а след това демонстантите блокираха движението на Орлов мост, където въри само градският транспорт.

Видео: Боряна Алексова

„Днес парламентарната група на "БСП за България" се включи в протеста с искане за оставка на вредното правителство на Бойко Борисов”, написа Корнелия Нинова във Facebook.

Вижте как се разви протеста след обед. 2 част на репортажа

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4109

10

Дедовия

29.01 2020 в 17:48

Само че да продължавате с тъпотията, че като падне тиквата пак ще си я изберете, е малоумие, по-гнусно от банкянското. Тогава да стоим и да си го търпим?

4245

9

rrr11

29.01 2020 в 17:39

Чак пък хиляди... това са около 500 човека, основно ресторантьори довели барбани и сервитьори да протестират плюс Копейкин и цялата му партия от 5-6 члена.

3000

8

Валентин Стойков

29.01 2020 в 16:01

"Не е ясно и защо протестират ресторантьорите, след като властта вече отложи с половин година прилагането на наредбата за касовите апарати."

Манипулация. Отлагането с половин година на невлезлите в сила промени не е решение на проблема.

За да се реши проблема трябва да се отменят всички промени, включително и влезлите в сила.

1. Да се отменят всички изисквания за СУПТО и онлайн магазините. Всеки да ползва какъвто си иска софтуер.

2. Да се облекчат изискванията за отчитане на продажбите с касов апарат.

3. Да се облекчат изискванията за касови апарати и да се обещае, че няма да въвеждат нови изисквания, налагащи редовна смяна на касови апарати.

4. НАП да няма право на достъп до конфиденциална фирмена информация.

3000

7

Toni Atanasov

29.01 2020 в 15:11

"Не е ясно и защо протестират ресторантьорите, след като властта вече отложи с половин година прилагането на наредбата за касовите апарати." ???? Алоо , журналята, научете си урока , първо и после пишете! Тази наредба не засяга само ресторантьорите! Проблемите, които тя създава и рисковете които крие са толкова много, че , ако влезе в сила ще е катастрофа! Тя е направена така, че , чисто технически може да блокира бизнеса ви за дни ....

8596

6

NikiDanev

29.01 2020 в 15:09

Мдаааа, гняв народен, гняв Божи, е на две, три хиляди народни души, но Офф твърди - "хиляди", сещайте се, няколко стотин или поне десетки. Хубаво е, че имат някаква чест, показват една снимка, на която и две хиляди не мога да преброя, пък и бях там, бил съм там с десетки хиляди, дори стотици и знам какво е. И е време да разкараме тиквата, мутрата и прочие, за да дойдат с общите усилия на десно - десните, градско десните и жълто - десните съветските другари. Ами така де, по-добре да ни мачка руската хитра бяла якичка вместо някаква си мутра. Само трябва Румбата Тъпото да развее байряка и ето - идат московците. Ще се чувствате по-добре нали? Едни такива граждани - демократи, антикорумпиранисти с високо вдигнати руски чела. Ура, днес "Възраждане", утре "Погребение"!

12182

5

sawall

29.01 2020 в 14:45

Борисов и сие корумпирани и некадърни ли са? Естествено. Но каква е алтернативата? Човек трябва да има план за действие, стратегия, а техният план е да дойдат Мая Манолва и "Възраждане" на власт - не е реалистично.

17156

4

aviatora

29.01 2020 в 14:10

ОСТАВКА НА МУТРАТА И ШАЙКАТА МУ!!!

5784

3

Бабатунде

29.01 2020 в 14:04

Добре де ... пада правителството, до тук добре... А ПОСЛЕ ? Пак ще си изберем тиквичката :) !

706

1

order

29.01 2020 в 13:35

Еееех все някога трябва да се започне..
.