Холандия ще ни подкрепи за Шенген, ама друг път

Георги Савчев 06 февруари 2018 в 20:48 11016 7

Ние напълно подкрепяме България да се присъдени към Шенген. Оценяваме както положените усилия, така и приложените необходими политики, за да се реализира тази цел. Но работата все още не е свършена, тя изисква отговорност от всички заинтересовани страни, включително и в България.

Това заяви на брифинг в Министерски съвет премиерът на Холандия Марк Рюте. Тази вечер той имаше работна среща с българския си колега Бойко Борисов.

България е изпълнила всички критерии по отношение на Еврозоната. Както каза г-н Юнкер: има още малко да се направи. Аз съм убеден, че съвсем скоро България ще постигне и това. Вие сте една от най-бързо растящите икономики в ЕС, каза Рюте.

ЕС предоставя защита и просперитет, но хората в Европа не виждат достатъчно доказателства за това, трябва по-силно да го усещат в ежедневието си. Затова трябва да се съсредоточим върху постигането на конкретни резултати, подчерта той.

Единният пазар на ЕС е изключително важен за растежа на Европа. Смятам, че трябва да се "засили двигателят" в това отношение. През 2016 година, по време на холандското председателство на Съвета на ЕС, това беше ключова тема. Ние подчертахме, че единният дигитален пазар ще доведе до повече работни места и повече просперитет в целия ЕС, добави премиерът на Холандия.

Мога да ви кажа, че аз харесвам този мъж и той харесва мен - обърна се Рюте към Бойко Борисов.

Българският премиер посочи, че Холандия е инвеститор номер едно в страната ни - с инвестирани над 7,1 млрд. евро.

Това означава, че имаме пълното доверие на холандския бизнес, твърди Борисов.

Запознах колегата с това, което България постига - първите места в Европа по най-ниска контрабанда, те имат да ни догонват в това отношение. Трябва да си имаме пълно доверие и още повече инвеститори да дойдат в България, каза българският премиер.

Безспорно външната граница вече не е проблем, всички знаят, че ние я пазим изключително добре, подчерта той.

За един месец в ЕС се счита, че България има много успешно председателство на Съвета на Европа. Надявам се да продължим така, за да изпратим към холандския парламент само позитивни сигнали, че на Изток има дисциплинирана държава, спазваща финансовите правила, с икономически растеж, пазейки добре Шенгенската граница. Държава, която спазва върховенството на закона, може да е за пример за стабилност и да генерира такава и в целия регион, заяви Борисов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10571

6

Hissarion

07.02 2018 в 09:36

Ами като толкова се харесват да земат да са земат един друг и да зачезнат някъде на меден месец.

15414

5

Hihi1981

07.02 2018 в 09:31

Защо ли Европа все не вижда успехите ни?!!Може би, защото само няКой си ги обявява!

17156

3

aviatora

07.02 2018 в 08:14

Не всички са балами, за да вярват на един безпардонен лъжец!!!

11058

2

piton

07.02 2018 в 08:00

„Както каза г-н Юнкер: има още малко да се направи. Аз съм убеден, че съвсем скоро България ще постигне и това. Вие сте една от най-бързо растящите икономики в ЕС, каза Рюте.”

Да, съвсем малко да се направи: реформа на прокуратурата, МВР, държавна администрация, вкарване на корумпирани политици в затвора. Борисов каза, че всичко е почти завършено и след 2 години ще се пребори с корупцията.

А че сме най-бързо растящата икономика, всички го усещаме по доходите си. Чудим се как да си харчим парите.