Христо Иванов: Борисов е пазителят на статуквото, хвърля пари през прозореца, за да си купи време

OFFNews 29 юли 2018 в 12:35 6358 5

Премиерът Бойко Борисов е пазителят на статуквото в България, назначен от невидимата скрита държава в България, но не се справя добре. Това заяви съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов пред БНР.

Налага му се буквално да хвърля пари през прозореца, за да си купи време. Виждаме го през цялата тази вакханалия от лобистки решения, коментира Иванов.

Той посочи, че управляващата коалиция е в криза, но тя не е в това, че "патриотите" не могат да разделят нещо, а в това, че не се правят реформи. 

„Имаме поредица от много сериозни структурни проблеми. Те се превърнаха в още една бариера между нас и ядрото на ЕС. Управляващите искаха да се закичат с успеха за влизане в чакалнята на еврозоната като кулминация на своето председателство. Само че ни казаха „Не става“ и създадоха за нас един много дълъг коридор от две последователни чакални преди чакалнята на еврозоната, специално за нас. Поставиха ни нов пакет от условия и ни припомниха старите. Припомниха ни съдебната реформа, която е проблем вече не само в областта на мониторинга, не само за Шенген, но и по отношение на еврозоната. Припомниха ни ненаправените реформи в службата за сигурност и извадиха на бял свят необходимостта да си изчистим „гнилите ябълки“ в банковата система, в застраховането и в пенсионното дело. Целият този обем от реформи, които не се правят и които дестабилизират по невидимите механизми на българската скрита държава управлението, са една преграда между нас и ядрото на ЕС“, посочи Иванов.

"Докато Борисов се опитва да се закрепи през тези повърхностни кризи, които говорят за тази по-дълбока структурна криза в България на ненаправените реформи, Корнелия Нинова направи своята оферта за това тя да стане пазител на статуквото", допълни той.

Според него въпросът е дали има политическа сила, която да работи за това България бързо да се придвижи към ядрото на ЕС, защото вратите се затварят.

По думите му управляващите пропускат шанса за реформи. 

„Покривът се поправя, когато е хубаво времето, не когато започне да вали. Те профукаха това време. Аз се съмнявам, че в следващия период ще могат дори да правят имитация. Влизаме в период, в който в рамките на година – година и половина ще бъде преразпределена много голям обем власт – освен европейските и местни избори, имаме смяна на главен прокурор, имаме нови попълнения в КС, всичко това ще доведе до нови размествания по върховете на съдебната власт като цяло, ще трябва да се разместват пластове във финансовия и банковия сектор и т.н. Всичко това ще се случи в следващите няколко месеца и ще бъде в режим на оцеляване“, коментира Христо Иванов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13214

5

XR4

29.07 2018 в 23:32

ПП2.Айде стига все другите да са ни виновни, А?

13214

4

XR4

29.07 2018 в 23:19

Христо, прав си брат, ама са прави и Винету и проф. Иво Христов-от иначе "лошия м'атрял", "80% са дебили"...
Тито, ти да не си привърженик на движението "България на три ракии"?
ПП.Апропо, геограФия се пише с "ф".

5800

2

Тито

29.07 2018 в 17:22

Госпожо беспартийна , тази игра я играем от 1989 година . Причината е важното геогравско разположение на страната ни и големите играчи не позволяват да се намери черната тока защото ще станем като Швейцария и дупе им яко. Към средствата от банковите обири прибавете и тези от пропуснатите ползи през тези 30 години и ще се уплашите от числото на сумата.

11671

1

безпартийна

29.07 2018 в 12:46

Цитирам форумец от друг сайт, който ме порази с очевидното. Историята е такава. Имаме две торбички с по 100 бели топки. И имаме трета, в която има поне една черна топка. Иска се да се извади черна топка. Защо, пита колегата, все бъркаме в торбичките, където със сигурност няма черна топка? И аз се питам същото.