Христо Иванов: Тези мъже не са гъбари с пистолети, а гавазите на Доган

OFFNews 08 юли 2020 в 07:51 7340 0

Тези мъже не са случайни гъбари с пистолети, това са гавазите на Доган. Вярвам, че са от НСО и ще се борим това да се докаже - заяви съпредседателят на Демократична България Христо Иванов пред bTV тази сутрин, след като вчера той стигна по вода до брега край край сградата, известна като морския сарай на Доган до нефтеното пристанище Росенец. Здравите момчета обаче го посрещнаха крайно негостоприемно и го изблъскаха във водата.

"Моят проблем не е, че някой ме е изблъскал във водата. Ние сме големи момчета" - увери Иванов и посочи по-големия проблем: някои хора се чувстват абсолютно ненаказани и могат да правят каквото си искат.

Ние се занимаваме с Росенец от доста време, защото за нас това е един тумор, една емблема, която показва как за определени хора законът се изключва като лампичка на нощното шкафче, за да могат тези хора да правят каквото си искат - посочи той и за пореден път поиска ревизионните актове по отношение на "Лукойл", за да се разбере "какво се внася, колко се внася и от кого".

Искаме ревизионните актове, съдът се произнесе в наша полза, но НАП отказа да ги даде - призоваваме да ни бъде дадена тази информация, каза Иванов и добави, че според него мълчанието показва, че "българската държава се е отказала от своя суверенитет" по този въпрос. Според Иванов всичко това обслужва Доган и сме свидетели на "завладяване на общински и държавни терени".

Непосредственият повод за опита за посещение в сградата, известна като "морския сарай на Доган", било "манипулативно решение" на Общинския съвет в Бургас, с което общинският път е прехвърлен на фирма, "която обслужва Доган". То все още не е влязло в сила. "Още преди 20 дена опитахме да влезем и ни беше отказано" - посочи Иванов и допълни, че никой не може да обясни наличието на бариера на все още общинския път. И така единственият начин да се стигне се оказал с лодка по вода и именно той бил използван, за да се стигне до брега - държавна собственост.

"Не сме отишли да правим скандал, да провокираме конфликт" - категоричен бе Христо Иванов и подчерта, че щом законът в държавата важи за всички и това е държавна собственост, той има право да бъде там.

На въпрос как се е почувствал отговори: "Почувствах се мокър, но това не беше нищо в сравнение с начина, по който се почувствах, когато видях да изхвърлят българския флаг". Именно това го шокирало най-много, а не блъскането във водата от отказалите да се представят и легитимират въоръжени момчета.

"Най-много ме шокира това как един от тези гардове изхвърли българския флаг. Има неща, които са абсолютно недопустими. Българският флаг да бъде унизен...", каза Иванов и добави, че днес ще пусне сигнал до прокуратурата по този повод, а в събота ще отиде на бариерата да си поиска флага. Ще внесе и две искания - до министъра на вътрешните работи, който контролира охранителните фирми, и до шефа на НСО, за да се изясни чии представители всъщност са блъскалите го анонимни момчета.

Неговите подозрения, че са от НСО се базират на това, че "те са дългогодишно в антуража на Доган", което се виждало от снимки. "НСО охранява Доган, Пеевски, хотел "Берлин", Боянските сараи. Всичко това води към мисълта, че охранява и този сарай", каза Иванов.

Вчера Националната служба за охрана (НСО) при президента разпространи позиция, в която обаче не се казва ясно нито "да, работят при нас", нито "не, не работят при нас". Във витиеватия отговор се казва:

В отговор на многобройни запитвания до Националната служба за охрана във връзка с инцидент с граждани на крайбрежната ивица в близост до парк „Росенец“ край Бургас, НСО заявява, че отказва да бъде въвличана в политически акции, независимо от техните подбуди.

Напомняме, че охраняемите обекти, изброени в Параграф 1 от Допълнителните разпоредби на Правилника за прилагане на Закона за НСО, са публично достояние.

"НСО са написали изключително заобиколен отговор - констатира бившия правосъден министър Христо Иванов. - Тези хора са гавазите на Доган, недостъпни за закона, пред които институциите козируват. НСО не може да ги освободи по политически причини."

Ако не бяха техни служители, щяха да кажат "тези хора не са при нас" от НСО, добави Иванов и призова президентът Радев, на чието подчинение е службата за охрана "да прекрати това състояние на нещата".

По повод твърдението на НСО, че охраняваните от тях обекти са изброени в Параграф 1 и са публично достояние, Христо Иванов заяви: "Тези обекти не са всички, в които НСО оперира. Това решение се взема от комисия с лица под контрола на Борисов (премиера Бойко Борисов). Той трябва да отговори защо НСО продължава да охранява Доган и Пеевски, колко струва това, колко струва охраната на Пеевски в чужбина".

Той настоя да разбере и как тези лица - изблъскалите ги от брега момчета - ще бъдат санкционирани.

"Това затваряне на очите трябва да спре! Това е образът на това как България се превзема отвътре" - завърши бившият министър.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови