Христо Иванов: ВСС е гумен печат за желанията на Пеевски и Борисов

OFFNews 07 януари 2019 в 14:49 9924 4

Висшият съдебен съвет е един гумен печат за желанията на Пеевски и Борисов. Връх на това негово състояние ще бъде изборът на нов главен прокурор.

Това заяви на пресконференция Христо Иванов, съпредседател на "Демократична България" и председател на ПП „Движение Да България“.

Никой не говори за реформа на Прокуратурата. Ще бъде избран следващият обслужващ статуквото, който да осигури огнева поддръжка срещу тези, които пречат на статуквото, категоричен е Иванов.

Той посочи, че президентът Румен Радев, който тази година трябва да потвърди назначение на новия главен прокурор , ще се яви на огромен изпит. "Аз не съм оптимист, защото той пропусна да наложи вето на измененията в ЗПКОНПИ. По същия начин, по който задаваше въпроси на Борисов за Пеевски, след което не каза нито дума повече по тази тема", добави Христо Иванов.

По негови думи изграждането и укрепването на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) като изключителен орган за репресия е от основно значение.

"Подготвили сме и ще внесем в Европейската комисия (ЕК) формално искане за старт на процедура за установяване на нарушение на общностното законодателство. Ще искаме ЕК да установи, че КПКОНПИ по своя режим и по своя модел нарушава базови принципи на общностното законодателство", заяви съпредседател на "Демократична България".

Христо Иванов коментира още изграждането на електронно управление, което определи като "монументален провал":

"Скандалът с винетките е последният в това отношение. 2018 г. ще остане годината на проваленото електронно управление. През тази година видяхме огромния скандал с търговския регистър, за който и до ден днешен ние не знаем какво се случи, до каква степен бяха гарантирани данните, кой, освен един бушон на средно управленско ниво, ще понесе отговорност, бяха ли наложени някакви санкции на фирмите, които управляват и осигуряват функционирането на търговския регистър, бяха ли взети мерки, за да няма отново подобни случаи", заяви той и допълни, че "знаем само кой е получил бонусите".

Според председателят на ДСБ Атанас Атанасов годината започна и завърши по един и същ начин - с девиза „Корупцията прави силата“.

"Глобата, наложена от ЕК, в размер на 150 милиона е много тежък скандал, защото носи щети на бюджета и трябва да се изясни кой казва истината и кой носи отговорност за това", подчерта Атанасов.

Той е категоричен, че не бива да потъне и темата за това, дали е в конфликт на интереси министърът на финансите Владислав Горанов, защото живее в апартамент, който му е предоставен за безвъзмезно ползване от кръстника му.

Атанас Атанасов посочи, че в България парите в бюджета се разпределят и разпореждат еднолично от министър-председателя, което е нарушение на конституцията.

"Положих усилия и направих проверки в законите за бюджета за 2018 и 2019 години и никъде не намерих милиард и триста милиона лева определени да се изразходват за инфраструктурни проекти", констатира Атанасов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12435

3

Jinx

08.01 2019 в 21:23

Ицето май още не е изтрезнял от празниците и пак говори несвързано.

12860

2

newfoundland

08.01 2019 в 19:27

Вероятно на Иванов най ще му изнася да направи така, че Прокопиев да властва там.

12082

1

leomesi

08.01 2019 в 15:50

А самият Христо е гумен политик и му е крайно време да се захване с някаква друга дейност, защото с тази няма да му се получи. Все ще си е със статут на провален и вечно лаещ.