Христо Иванов пред ТЕЦ Варна: Сезираме прокуратурата за студения резерв на Доган. Чуваме ли се, г-н Гешев?

OFFNews 21 юли 2020 в 14:06 4028 0

Демократична България ще подаде сигнал към прокуратурата за “студения резерв” на Ахмед Доган.

Това обяви лидерът на "Да, България" Христо Иванов, който излезе днес с обръщение от ТЕЦ "Варна" и обвини управляващите за съучастието им в далаверата със “студения резерв” на Доган. Договорът, струвал на данъкоплатците 54 млн. лв., изтичал след няколко дни. 

Иванов обяви акцията си като продължение на започнатото на Росенец. На Росенец ние осветихме мръсната тайна на Българската политика. Това, че България се управлява от една необявена коалиция между Патриотите, ГЕРБ и ДПС. Това, че България - институциите, финансите на страната, енергетиката на страната - е поставена в тежка корупционна зависимост от сараите на Доган и неговия чирак Пеевски, каза Иванов. 

Коментирайки последвалата криза в управлението и опита на Борисов да прикрие връзките си със задкулисието, Иванов посочи ролята и на Обединени патриоти: Патриотите решиха да заметат следите около най-грозната далавера на тази необявена коалиция - далаверата със “студения резерв” на Доган. Валери Симеонов се появи и каза, че щели да намалят с десет пъти това, което плащаме за студения резерв на Доган. Това всъщност е признание, че досега сме плащали 10 пъти повече, отколкото би трябвало да плащаме. 

Христо Иванов обясни функционирането на “студения резерв” като “онзи механизъм, който позволява на държавата да си осигури резервни мощности” и разказа хронологията, в която ясно се вижда как ЧЕЗ са принудени да продадат предприятието на малка фирма без опит в енергетиката, но пък финансирана от ПИБ и притежавана от близкия до Доган Данаил Папазов - бивш транспортен министър от кабинета на Орешарски.

Това, което с години е отказвано на ЧЕЗ като лицензи и разрешения, тази нова фирмичка го получава за 10 дена, обяснява Иванов. 

Няма обяснение откъде д-р Доган има тези пари? Няма обяснение на каква цена е придобил тези дялове? НАП е сезирана от АКФ, прави проверка и, разбира се, не открива нищо нередно. На тази структура продължават да се възлагат договори за общата сума за този период за 54 милиона Ваши пари - обърна се Христо Иванов към гражданите, пояснявайки, че всичко това е възможно благодарение на факта, че българските държавни институции действат винаги в полза на “философа Доган”. 

Никой не иска да проверява д-р Доган. Всички искат да му услужат. Защо ли? Ами защото човекът има 54 млн. И с тези 54 млн. може да си купува магистрати, може да си купува държавни служители, може да си купува журналисти. Нали сте го виждали това нещо на практика? Това е мръсната тайна на българската политика. И тази мръсна тайна се свежда до едно нещо - куп желязо, от който философът Доган успява да изкара, през Вашите сметки за ток, от Вашите джобове, сумата от 54 млн.” 

“Правителството вече е решило, че трябва да скрие тази далавера. Само че никой не задава въпроса за парите досега, за тази мащабна отговорност, за тази липса на управление - кой ще носи отговорност?

Прокуратурата не се самосезира, когато става въпрос за Пеевски и Доган. Чуваме ли се, г-н Гешев? Дали случайно ще забележите това, което се случва?”, попита риторично Иванов. 

Лидерът на “Да, България!” и съпредседател на “Демократична България” поиска отново оставката на Борисов и Гешев, разпускането на парламента и насрочването на предсрочни избори, посочвайки, че “корупционерите на Пеевски и Доган” трябва да бъдат изчистени от България, институция по институция, за да бъде спасена включително и европейската икономическа помощ.

Ако нещата не се променят, парите на европейските данъкоплатци ще отидат пак в джобовете на д-р Доган и неговия любим чирак Пеевски. Ето тази далавера е мръсната тайна за управлението, за необявената коалиция между ГЕРБ и ДПС, между Патриотите и ДПС, назад във времето между БСП и ДПС, заявява още Христо Иванов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови