И ЕС, и Съветът на Европа ни призоваха да приемем Истанбулската конвенция

OFFNews 22 януари 2018 в 19:19 7235 10

Снимка rm.coe.int

Висши представители на Европейската комисия и на Съвета на Европа призоваха България да ратифицира Истанбулската конвенция.

По време на посещението си у нас днес първият заместник-председател на Еврокомисията Франс Тимерманс заяви:

"Истанбулската конвенция трябва да помогне на превенцията и борбата срещу насилието над жените и домашното насилие. Това е първият обвързващ и всеобхватен международен инструмент в Европа, който се занимава с насилието срещу жените. Не става въпрос за налагане на нови социални стандарти, става дума за забрана на насилието. Като социалист аз съм горд, че борбата за равенство и защита на жените заема централно място в моето движение от 150 години насам.

Това е достойният начин да се действа в Европа през 21 век. Страните членки в Съвета на ЕС го подкрепят, Европейският парламент го подкрепя. И сега аз мога само да се надявам, че българското Народно събрание ще ратифицира тази конвенция в интерес на нашите майки, на нашите сестри, на нашите дъщери и на всички наши европейски общества."

Много неща бяха казани за конвенцията, много от тях, също така, бяха неверни. Искам да съм ясен: тази конвенция защитава жените от насилие – нито повече, нито по-малко. Всяка трета жена в Европа е била жертва на насилие поне веднъж в живота си, просто защото е жена. И всяка трета жена в Европа се е сблъсквала с психически и/или сексуален тормоз. Това е недопустимо, трябва да спре и ние трябва да го спрем сега - заедно, заяви още Франс Тимерманс.

Комисарят по правата на човека към Съвета на Европа Нийлс Мужниекс е изпратил писмо до председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, в което призовава за одобряване на Истанбулската конвенция.

Писмото с дата 19 януари бе предоставено днес на медиите от пресслужбата на европейската организация. В него се казва:

"Следя с внимание процеса по ратификация от България на Истанбулската конвенция и приветствам одобряването й от българското правителство. Особено съм загрижен от някои недоразумения, разпространили се при обсъждането на документа в българското общество. Насилието срещу жените и домашното насилие са сериозни нарушения на човешките права. Конвенцията е насочена към предотвратяването на това насилие, към защита на жертвите и търсене на отговорност от виновниците. Този документ цели премахването на неравенствата между мъжете и жените."

Всички държави са длъжни да предприемат необходимите мерки за промяна на обществените и културните нагласи за поведението на мъжете и жените, за да отпаднат предразсъдъците, основани на схващането за малоценността или превъзходството на един от двата пола и отредените стереотипни роли на мъжете и жените, допълва Мужниекс.

Той отбелязва, че на места са се утвърдили културни схващания за различната роля на мъжете и жените в обществото и семейството. Така за жените е предопределено да бъдат майки, да раждат и да стоят вкъщи край децата. Конвенцията не застрашава традиционното семейство, а заздравява неговите основи, защото се бори с главната причина за разпада на семействата - насилието. Този документ няма други скрити цели. Призовавам Народното събрание да утвърди възможно най-скоро документа и да насърчи по-обективен разговор по тази тема, пише Мужниекс.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8000

10

Другарите от Европейската комисия и Съвета на Европа са гвардейският контингент на имперската агентура в Европа.
От края на Втората световна война елитът прилага - с предимство в Европа - постулатите на имперската доктрина Евгеника. Тя предвижда намаляване на земното население до 600-700 млн. под формата на рехава, сборна тълпа от малограмотни и болнави хорица, които без да създават проблеми със свобода, равенство и жизнен стандарт ще обслужват малък "богоизбран" елит. Това става "хуманно" и незабележимо: педерастия, проституция, наркомания, безбрачно съжителство, фаворизиране на маргиналите и овластяване на жените и т.н.

6000

9

Jordan Zlatinski

24.01 2018 в 10:48

ГЕРБ смятаха да претупат ИК между другото без дебат в обществото.Те така си работят по принцип.Но този път настъпиха мотиката.Прогнозирам че няма да успеят да прокарат ИК в парламента и вожда ще получи първия си удар.
Ще се изложи пред началниците и ще изпусне много целувки.

8931

8

AnderXale

23.01 2018 в 21:23

Новак е направил изключително точно сравнение. Само една забележка. Преди 89' България е била най - близък съюзник на СССР и в повечето случаи е била съпричастна с него, но винаги сме били самостоятелна държава със собствена политика. Докато последните десет години слушаме само какво искат Меркел и Обама (до преди година), а собственият ни интерес винаги остава на заден план!

20699

7

Новак

23.01 2018 в 05:27

Конституция на Република България , чл 6 “(2) Всички граждани са равни пред закона. Не се допускат никакви ограничения на правата или привилегии, основани на раса, народност, етническа принадлежност, пол, произход, религия, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние.”
Разликата с Конвенцията май е само в “социалния пол”. Насилието се наказва от законите.
Какъв е смисълът на отделна конвенция? Тя по-високо ли стои от Конституцията ни?
ЕС започва страшно бързо да приема похватите на Социалистическия лагер.
Всичко се решаваше в Москва , Сега е Брюксел. Имаше едни хора, които сновяха между София и Москва и ни запознаваха с решенията на Политбюро. Сега пак има такива хора (даже някои са същите или децата им), които ни снасят решенията на ЕК и СЕ. И тогава и сега отделните държави нямаха пълен суверенитет - след този натиск няма да има значение какво мислим - линията на Брюксел е да се приеме Конвенцията и ние ще се наведем послушно. И тогава и сега пак има някой, който не е съгласен - същите Полша, Чехия, Унгария. Има и пак послушни - България. Има и наказания - 1956, 1968, 1980. Сега им казват “наказателни процедури” . И тогава и сега ние ( водачите ни) се снижават и гепат каквото могат. И резултатът за нас и в двата случая е, че загубихме ценностите и самобитността си.

25665

6

Victimized

22.01 2018 в 23:51

В документа има нещо като дефиниция на пол, и е меко казано потресаваща:

"Член 3 — Определения:
.........
...........
в „пол“ означава социално изградени роли, поведения, дейности и характеристики,
които определено общество смята за подходящи за жените и за мъжете; "

Монументално!
Пол било означавало, социално изградени роли, поведения и тралала.. НО не и биологично определение ..
Дано да е метафора някаква....

25665

5

Victimized

22.01 2018 в 23:46

"Нашите политиканстващи измекяри, за пореден път доказаха, че са неграмотни и безумно тъпи. Измислиха си някакъв скандал с третия пол и ни надуха ушите с несъществуващите си проблеми."

"3 Прилагането на разпоредбите на настоящата Конвенция от страните, по-специално
мерките за защита на правата на жертвите, трябва да бъде осигурено без всякаква
дискриминация, основана на пол, социален пол, раса, цвят на кожата, език, религия,
политически или други убеждения, национален или социален произход,
принадлежност към национално малцинство, имуществено състояние, рождение,
сексуална ориентация, идентичност, основана на пола, възраст, здравословно
състояние, увреждания, семейно положение, статут на мигрант или на бежанец, или
друг статут"

Само защото знам, че не си си направил труда.
Това е само част от обхвата на документа, и то малка.
В почти всяка точка се прокрадва по нещо подобно...

23293

4

Стефан

22.01 2018 в 20:44

Тия приказки, са просто още един повод да изпитвам отвращение и към ЕК, и към СЕ.

8604

3

Тебеширко

22.01 2018 в 20:28

Нашите политиканстващи измекяри, за пореден път доказаха, че са неграмотни и безумно тъпи. Измислиха си някакъв скандал с третия пол и ни надуха ушите с несъществуващите си проблеми.

25665

2

Victimized

22.01 2018 в 20:26

Много ме кефи как евро-бюрократите не ги интересува дали е имало широк обществен диалог, дали хората са разбрали какво точно означава тази конвенция.
Не е ли все пак това демократичния начин за ратифициране на такива масивни договори?

Щото аз мога да гарантирам, че едва ли има и 10 % от хората в България които да са реално наясно, и максимум 2-3% от депутатите в парламента. А за министерски съвет мога да гарантирам, че няма нито един който да знае какво ще подписва.
От тази гледна точка, такова припряно приемане на каквото и да е, граничи с идиотизъм. За това съм уверен, че ГЕРБ ще го придвижат в най-скоро време.