И Методи Лалов се възмути от градинката при СУ: криво, хлопащо, замазано (снимки)

OFFNews 22 ноември 2019 в 15:24 6026 1

Председателят на групата на Демократична България в СОС Методи Лалов се възмути от ремонта на градинката "Св. Климент Охридски" при СУ.

Криво, замазано, хлопащо, направено без желание и способности, написа Лалов на страницата си във фейсбук. 

Не мога да проумея как има хора, които пропиляват шанса да оставят след себе си нещо красиво и качествено, още повече когато са задължени да направят това поради възлагането от българските граждани. Явно е въпрос на ценностна система, пише още Лалов.

Изпълнител на проекта за зона 4 е ПСТ Груп. Първият етап включва градинките „Св. Кл. Охридски“ и „Кристал“ и ул. "Московска" (от ул. "Г. С. Раковски" до ул. "Дунав"). Столична община наложи глоба на фирмата от 185 610 лв. за недобре извършени дейности. 

Кметът Йорданка Фандъкова и мнозинството в СОС начело с Елен Герджиков трябва да носят отговорност за тази мърлявщина, която е платена с парите на данъкоплатците, пише Лалов днес. 

Ремонтът на Зона 4 се финансира с пари по оперативна програма "Региони в растеж". За обектите няма издаден акт 16. 

Ние, българските граждани не трябва да се примиряваме и да приемаме такива резултати. Управляващите, които и да са те, ни дължат уважение и качествено изпълнение, а когато такива не е налице - са длъжни да си подадат оставките. Това на снимките е може би е дребен пример, но е пореден, а и след като тези хора на са способни да постигнат добър резултат в една малка градинка, какво остава за управлението на сложните процеси и обекти в столицата. Колкото повече граждани изискват и държат сметка на управляващите, толкова по-малко те ще си позволяват да правят безобразия, заявява Методи Лалов. 

През март Фандъкова обяви, че няма да приеме работата по градинката при СУ "Св. Климент Охридски", тъй като изпълнителят не е отстранил направените забележки. „Не съм доволна от заключителния етап на ремонта", каза Фандъкова. 

„Имаме поредица от забележки. Има разминаване в зануляването на фугите. Направихме бележка по отношение на монтирането на обрушени елементи, които трябваше да се подменят. Очевидно те не са подменени и са замазани с материал, който е чист теракол. Би трябвало да се използва материал, който е за външна употреба. Убеден съм, че всяка една от тези плочки трябва да бъде проверена наново и да бъде подменена. Контактната зона със съществуващите бордюри в момента отново е наплескана с циментова замазка, не знам какъв е материалът. Това, че не са изрязани елементите по периферията, е изключително недобро изпълнение", конкретизира главният архитект Здравко Здравков. Според него не става дума за проектантска грешка, а изцяло за грешка на изпълнителя.

Здравков допълни, че е необходима „контролна геодезия, тъй като има кривини в изпълнението, както и да се извърши проверка дали ще се създават локви. 

Фандъкова съобщи, че на 14 март е получила писмо от изпълнителя с искане за съставяне на комисия, която да приеме първия етап от проектите в четвърта зона. Максималният размер на неустойката е 3.5 млн. лв., което е до 20% от стойността на договора", изчисли тогава заместник-кметът по финансите Дончо Барбалов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

7014

1

Диди

23.11 2019 в 15:30

Звучи възмутително лицемерно "възмущението" на кметицата Фандъкова от некачествената работа на изпълнителите и особено изтърканият и плесенясал вече номер с "глобите". Това е нейна практика от няколко години и начин да се измъква от проблема. Изпълнителите я яхнаха и отдавна включват в офертите си очакваните "глоби" на бабушкерата. Тъй че играта става "татно за танто", а понякога и "танто за кукуриго". Не става така бе госпожо, и това ти го казаха поне сто пъти. Щом искаш да си кмет бъди кмет, а не барби във витрина.