И климатичните промени са причина за миграционната вълна, обяви Борисов

OFFNews 20 октомври 2018 в 11:19 2239 1

Климатичните промени са сред причините за миграционната вълна от последните години. Това обяви премиерът Бойко Борисов при откриването на Четвъртата среща на местните лидери на страните от Инициативата "16+1", която се провежда в София. 

Излизането на САЩ от споразумението за климатичните промени също не е еднозначен акт и, за съжаление, природата всеки ден ни напомня, че промените в климата са факт, посочи Борисов.

„Това, което днес е в Испания, наводнения, суши, земетресения, цунамита и това е също една причина за миграционната вълна, която върви в света. Така че светът като цяло трябва да положи огромни усилия", каза той, цитиран от "Фокус".

Борисов говори още за санкциите и необходимостта от киберзащита.

По думите му санкциите от САЩ към Китай и Русия, както и тези от ЕС към Русия пречат на конкурентоспособността и бизнеса.

"Ако приемем, че свободният пазар, конкурентоспособността са движещите сили за един успешен бизнес и сътрудничество, санкциите са точно пръта в колелата, който спира и променя конкурентоспособността на бизнеса и страните където има такива", заяви Борисов.

Премиерът посочи още, че цифровизацията в новата епоха води след себе си необходимостта от киберзащита, борба срещу киберпрестъпленията.

Преди началото на събитието премиерът се срещна със заместник-председателя на Постоянния комитет на общокитайското събрание на народните представители Цао Дзиенмин. Борисов изрази надежда за задълбочаване на двустранните отношения между България и Китай.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови