И колите на ДАР, и Военното разузнаване ще могат да обикалят с буркани

Създава междуведомствено контратерористично звено, ДАР ще се занимава и с хибридки

Георги А. Ангелов 11 март 2020 в 11:25 8655 0

Колите на Държавна агенция "Разузнаване" (ДАР) и служба "Военна информация" (военното разузнаване) ще могат да ползват сини буркани на пътя и ще имат специален режим на движение. Това предвиждат промени в закона за ДАР, които бяха приети на първо четене от парламента. Те са внесени Димитър Лазаров и депутати от ГЕРБ.

С тях се правят промени и в Закона за движението по пътищата. Специалният режим на действие за ДАР и "Военна информация" е необходим с цел да се обезпечи сигурността при транспортиране на оперативни пратки, съдържащи разузнавателна информация, както и при превоз на разузнавателни лица от партньорски служби, пише в мотивите на вносителите.

С промените се създава междуведомствено контратерористично звено, разположено в ДАР, което включва представители и на ДАНС, служба "Военна информация", МВР, митниците и главния прокурор. Към дейностите на ДАР се добавя и работа по хибридните залахи.

Служителите на ДАНС вече могат да извършват проверки за установяване на самоличност на лице в случаите на задържането му, провеждане на интервю, предупреждение, призоваване на граждани и образуване на административно-наказателно производство, гласи друг текст, с който пък се променя закона за ДАНС. Досега при задържане служителите на агенцията е трябвало да викат органите на МВР, за да се установи дадена самоличност.

Служител на ДАР ще може да бъде временно отстранен от длъжност, ако му бъде отнет или отказан достъп до класифицирана информация, а длъжността му изисква това, гласи друга промяна в закона. Заплатата за периода на отстраняването му му продължава да тече през този период.

Променят се и изискванията за назначаване на инспектори за предотвратяване на конфликт на интереси в агенцията - вече ще се изисква 3-годишен стаж в агенцията, а не 5, както досега.

Дава се възможност на шефа на ДАР да определя какви да са медицинските и психологическите изисквания за назначаване на служители. Досега те са били като за служба с армията. А освен ВМА и Правителствена болница право да извършват изследванията вече ще имат и други болници.

Със закона се разписва, че държавните служители под прикритие вече не могат да ползват болниците и санаториумите на МО и МВР.

При уволнение, напускане или пенсиониране разузнавачите пак ще получават обезщетение, но само ако са работили поне 3 г. в службата. То ще е в размер на 10 заплати.

След напускане на агенцията служителите няма да могат да контактуват с лица, станали им известни при изпълнение на оперативно-разузнавателна дейност без разрешение на шефа на ДАР и ще подписват и декларация за това

Депутатът от БСП заяви в залата, че приложенията за промени трябва да минат през обществено обсъждане. Той заподозря, че тази активност на колеги от управляващото мнозинство” се правят за “да се намери място на определен човек за определена служба”. “Дали не се прави опит за ликвидиране на Военното разузнване и включването му в ДАНС. Имаме ли становище на Военно разузнаване? Нямаме”, каза Иванов.

Вносителят Димитър Лазаров му отговори, че колеги от БСП са участвали в разискването, а промените се правят по каналния за парламента ред. Той добави, че всички служби са запознати и са дали становищата си, включително и Военното разузнаване

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови