И парламентът даде зелена светлина на членството на Македония в ЕС

OFFNews 10 октомври 2019 в 11:54 1210 0

След двучасови дебати парламентът прие декларация в подкрепа на македонското членство в Евросъюза, но при изпълнение на конкретни условия. В документа се казва, че депутатите одобряват разширяването на ЕС и процеса на стабилизиране и асоцииране на Република Северна Македония и Република Албания.

НС призовава официалните представители в Македония да прилагат ефективно договора за приятелство, както и да се въздържат от действия за насърчаване на претенции за признаване на т. нар. "македонско малцинство". Депутатите настояват още да бъдат реабилитирани жертвите и репресираните заради българското им самосъзнание, както и властите в Скопие да се придържа скритно към ратифицираната от парламентите на двете страни клауза по отношение на официалния език на Македония.

Призовава се да се прилагат договореностите, постигнати в рамките на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси и те да бъдат отразени в учебните програми. В декларацията се настоява и да се спре езикът на омразата срещу България.

По предложение на НФСБ бе включен и допълнителен текст - властите в Македония да съдействат за издирването, възстановяването и опазването на българските военни паметници и гробища на територията на Северна Македония в духа на европейските ценности.

Дебатът започна, въпреки че голяма част от депутатите обявиха, че не са се запознали с текста. Председателстващият заседанието Емил Христов обаче бе категоричен, че декларацията е изпратена още вчера на електронните пощи на народните представители и е качена на сайта на НС. 

Шефката на комисията по външна политика Джема Грозданова пък посочи, че декларацията е подписана от всички парламентарни групи, от което следва, че депутатите са запознати с текста й.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови