Японски експерт помага Търговският регистър да заработи напълно до края на седмицата

OFFNews 21 август 2018 в 16:52 3552 3

Снимка БГНЕС

До края на седмицата Търговският регистър може да заработи напълно. Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов по време на извънредното заседание на парламента, което беше свикано заради срива на Търговския регистър и фалита на застрахователното дружество "Олимпик". 

От държавната агенция "Електронно управление" са уверили, че кризата в Търговския регистър е преодоляна. До момента е възстановена базата данни до 17 юли. 

В екипа, който се занимава с възстановяването на работата на регистъра, има служители на Агенцията по вписванията, фирмата, поддържаща Търговския регистър, ДАНС, ГДБОП и др. Сред ИТ-специалистите има и експерт от Япония, обясни Борисов.

"Успешно се изтеглят данните от развалените дискове. Възстановяващите дейности не са спирали никога. Причините бяха известни още в първите 24 часа след срива. На 9 август последователно дефектират 3 диска, а на следващия ден и още един. За проблема незабавно е обявена фирмата, отговорна за поддръжката - фирма "Лирекс". Към 10 август са предприети действия по възстановяването. В ранните часове на 10 август дисковете са преразпределени успешно, но базата данни не ги чете. В работата се включват допълнителни ИТ експерти, включително и специалист от Япония сме довели. Така че сега до 17 юли всичко е възстановяването", посочи Борисов. 

Той подчерта, че сигурността на Търговския регистър ще е приоритет, но то изисква допълнителни ресурси.

До 31 август административните органи трябва да изготвят разработените от тях процедури за създаване на резервни копия на държавните регистри. В момента се работи и за създаване на държавно хранилище за резервни копия от данните от критичните регистри, стана ясно още от думите на премиера.

До 3 септември пък трябва да се извърши и анализ на преносния капацитет и да се подготви план за обезпечаване на данните.

"Сега са се скапали дисковете, но нататък ще сме подложени на хакерски атаки, на злоумисъл и т.н. Важното е да не допускаме подобен срив и в други системи", завърши Борисов.

Той направи паралел между този случай и скандала "Червеи". Според Борисов тогава информация била качвана на "други дискове" и ако сега това било направено, щяло да има въпроси защо се сваля паралелно информация. 

Пред журналисти Борисов коментира исканата от БСП колективна оставка на Комисията за финансов надзор
и пожеланията им за успех на предсрочни парламентарни избори, ако това не се случи. 

„Аз много пъти им правих предсрочни парламентарни избори и знаете резултатите. Да им угаждаме на всеки шест месеца да правим предсрочни парламентарни избори – това ще е прецедент в Европа. Два пъти го правим. Така че повече този въпрос не ми го задавайте. Ако цялата комисия има вина, естествено, че трябва да си отиде цялата комисия. Но както при КТБ, така и сега председателят не носи отговорност за ресорите. Когато КТБ падна, не случайно тогава обвиниха заместник-председателя, защото казаха, че отговорността се носи по ресори“, каза още Борисов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11671

3

безпартийна

23.08 2018 в 17:11

Скандал след скандал, срив след срив в държавата, но Председателят на МС не е отговорен, отговорни са ресорните. А че той си ги е избирал (или са му подадени), никаква отговорност. Това чувство за безнаказаност у Борисов с години се поддържа от избирателите му. А те не се и усещат, че са точно толкова отговорни.

9009

2

Mi

22.08 2018 в 08:40

"Но както при КТБ, така и сега председателят не носи отговорност за ресорите"
Искам да съм председател!

12182

1

sawall

21.08 2018 в 17:46

4 млн. лева за миналата година, но трябват още ресурси, скапали се били дисковете. И понеже бекъпите са били на същия диск като данните всичко е заминало и сега трябва да го вадят с отверка и внимание, явно. 4 млн лева в България са купили 4 харда и банда откровени забутаняци и некадърници да кършат с ръце, така ли да разбираме? И ресорната служителка вика, "случва се". ББ я уволнява, но повтаря рефрена, но някак по-така: "Ние внимавахме, но ни трябват още ресурси". Тези ни мислят за пълни овце. И най-лошото е, че май са прави.