Юнкер след срещата за Западните Балкани: YES!

Туск: Няма друга алтернатива и план Б за региона освен ЕС

Мая Младенова 17 май 2018 в 16:41 6234 3

YES!

С това възклицание председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер влезе на заключителния брифинг на срещата на върха ЕС-Западни Балкани, малко след като лидерите на 28-те държави членки подписаха декларацията от София за Западните Балкани.

Макар в документа да липсва спряганата предварително дата - 2025 г. - за евентуално следващо разширяване на ЕС, лидерите определиха срещата като много успешна и продуктивна. Те потвърдиха желанието за европейска перспектива на 6-те държави кандидатки - Македония, Сърбия, Черна гора, Босна и Херцеговина, Албания и Косово.

ЕС ще остане най-надеждният партньор на целите Западни Балкани. Не виждам друго бъдеще за тях освен ЕС. Няма друга алтернатива, няма план Б, каза на брифинга председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

За да избегна неясноти и объркване, нека отбележа, че днешната стратегия не е нито алтернатива, нито заместител на разширяването, добави той.

Туск изброи някои от акцентите в Порграмата от София за Западните Балкания, което се задейства от днес - повече възможности за обучения по "Еразъм", намаляване на таксите за роуминг, подобряване на условията за частни инвестиции.

Българският премиер Бойко Борисов на свой ред благодари за честната дискусия, проведена в София по темата за Западните Балкани. "Отдавна не съм слушал така без лицемерие, честно, от сърце да говорят тези, които са "за", и тези, които са "против" на различните писти за бързината на присъединяването, каза той. После се обърна към чуждестранните журналисти и им обясни, че общият БВП на 6-те държави кандидатки е 96 млрд. евро - колкото е например този на Словакия. А общото население е 17,7 милиона. "Това ли плаши ЕС? Това ли са големите страхове? Техният елит се старае да покрива всички критерии. Или да оставим другите геостратегически играчи да усилят и немалкото си влияние, които имат чрез мюсюлманите, православните християни", каза Борисов.

"Много теми за размисъл сме си задали. Всички си тръгнала оттук с по едно наум", добави той. 

Туск го репликира, че статистиката е едно, но по време на обиколката си в страните от Западните Балкани е видял и друго. Ако погледнем "неприятностите на глава от населението" (troubles per capita), цифрите са далеч по-големи от Германия и Франция, каза той.

"Не искаме да провалим този процес, като предложим нещо нереалистично", отговори Доналд Туск на въпрос остава ли 2025 година в перспективата на ЕС за разширяване. Но подчерта отново виждането си, че страните от региона са исторически, географски, емоционално, културно част от Европа.

Преди началото на брифинга бяха подписани и няколко документа, сред които споразумение по газовия интерконектор между България и Сърбия и декларация за ангажиране с цифровия дневен ред, подписан с шестте страни кандидатки от Западните Балкани, 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6109

3

Azarael

18.05 2018 в 12:08

Това е поредната нова скъпо платена политическа КЛОУНАДА
от бедното ни общество, създадена от "до болка" познатата ни
трупа от смешници /за съжаление с власт/, които се
опитват посредством тези ДРАМАТУРГИЧНИ ПОСТАНОВКИ
да хвърлят "прах в очите" на хората населяващи
този стар континент !
И всичко това преди ПРЕДСТОЯЩОТО СЪВСЕМ СКОРО
тоталното рухване на Европейския съюз, ако следващото
напускане на организацията ще се
нарича . . .ИТАЛИАНОЗИТ !?

23293

2

Стефан

17.05 2018 в 23:32

А също така, ЕС използва терминът "усвояване на Западните Балкани". Вероятно същият, който и за източните.
Не съм специалист по сравнително езикознание, но това видимо е синоним на "колонизация", да?
Психиатричните проблеми на ония чиновници не ме интересуват. Те са текущи за тези, които говорят за тях на малки имена. А, Бойко? Ангелка, и мейката харесаха ли те? Яко по прашки, отгоре на моста? А микрон изправи ли се?