Има ли криза в икономиката? Правителството - не, бизнесът - да

OFFNews
12 септември 2019 в 18:05 | 2394 |0

Правителството и Асоциацията на индустриалния капитал влязоха в задочен спор за състоянието на икономиката.

Премиерът Бойко Борисов обяви, че у нас се прави икономика, заводи, хиляди ТИР-ове с продукция напускат България, "затова и износът ни е най-голям за всички времена". Днес той обяви, че ще се работи по нов проект за околовръстен път в Икономическата зона между София и Божурище, който да поеме засиления трафик и да отговори на инвеститорския интерес към зоната.

„Инвестициите в този регион са огромни, има стотици добре платени работници“, заяви министър-председателят. Той разясни, че околовръстният път ще свърже Божурище с магистралата за Сърбия, "защото всичко отива на Запад и съответно към западната и източната тангента, „Марица“, „Тракия“, за Азия и морето“.  

Министърът на икономиката Емил Караниколов пък се позова на статистиката, от която било видно, че за първата половина на годината износът на страната е в размер на 27 млрд. лв. "Не може да не отчетем, че на световен мащаб има икономическо забавяне на ръста. Има различни търговски отношения между големите сили и те наистина влияят, но към момента нямам информация това да се случва към България", бе категоричен Караниколов.

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев обаче обяви пред БНР, че индустрията е в криза:

„И в машиностроенето, и в електротехниката, и в текстил и облекло, в производството на мебели, на метали имаме спад в продажбите и то от месеци. Очакваме за цялото трето тримесечие спад на индустриалното производство в страната“, бе категоричен той.

Според него има два начина на поведение – да се правим, че нищо не се случва, за да не се свива допълнително потреблението и оттам да не се усилва допълнително кризата, другото – да се каже честно на хората да бъдат по-разумни.

На въпрос дали ще се стигне до рецесия в България Велев отговаря: „Когато индустрията тръгне надолу, икономиката е инертна, процесите се развиват бавно“. Според него големият харч за изтребители може да отдалечи страната от ERM II поради голям дефицит, ако не се вземат своевременно мерки.

Препоръчани материали

Няма коментари към тази новина !