Има ли криза в икономиката? Правителството - не, бизнесът - да

OFFNews 12 септември 2019 в 18:05 3115 0

Правителството и Асоциацията на индустриалния капитал влязоха в задочен спор за състоянието на икономиката.

Премиерът Бойко Борисов обяви, че у нас се прави икономика, заводи, хиляди ТИР-ове с продукция напускат България, "затова и износът ни е най-голям за всички времена". Днес той обяви, че ще се работи по нов проект за околовръстен път в Икономическата зона между София и Божурище, който да поеме засиления трафик и да отговори на инвеститорския интерес към зоната.

„Инвестициите в този регион са огромни, има стотици добре платени работници“, заяви министър-председателят. Той разясни, че околовръстният път ще свърже Божурище с магистралата за Сърбия, "защото всичко отива на Запад и съответно към западната и източната тангента, „Марица“, „Тракия“, за Азия и морето“.  

Министърът на икономиката Емил Караниколов пък се позова на статистиката, от която било видно, че за първата половина на годината износът на страната е в размер на 27 млрд. лв. "Не може да не отчетем, че на световен мащаб има икономическо забавяне на ръста. Има различни търговски отношения между големите сили и те наистина влияят, но към момента нямам информация това да се случва към България", бе категоричен Караниколов.

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев обаче обяви пред БНР, че индустрията е в криза:

„И в машиностроенето, и в електротехниката, и в текстил и облекло, в производството на мебели, на метали имаме спад в продажбите и то от месеци. Очакваме за цялото трето тримесечие спад на индустриалното производство в страната“, бе категоричен той.

Според него има два начина на поведение – да се правим, че нищо не се случва, за да не се свива допълнително потреблението и оттам да не се усилва допълнително кризата, другото – да се каже честно на хората да бъдат по-разумни.

На въпрос дали ще се стигне до рецесия в България Велев отговаря: „Когато индустрията тръгне надолу, икономиката е инертна, процесите се развиват бавно“. Според него големият харч за изтребители може да отдалечи страната от ERM II поради голям дефицит, ако не се вземат своевременно мерки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови