"Има ли негласно споразумение за запазване на интересите на корпорация "КОЙ?"

ОFFNews 15 октомври 2014 в 12:38 13386 25

Антоанета Цонева
Антоанета Цонева

"Има конкретна политическа сила, която пряко се асоциира с корпорацията "КОЙ". Това, което изглежда по-различно след 1 г. протести е, че с тази политическа сила никой в момента не иска да прави управление, защото това би било смъртоносна целувка. Големият въпрос е дали няма да има неофициално, негласно, неясно, на тъмно споразумение, което да запази интересите на корпорацията "КОЙ"." Това заяви Антоанета Цонева от "Протестна мрежа" в интервю за Нова тв тази сутрин след въпрос за ДПС от водещата Ани Цолова.

След консултациите с третата политическа сила ДПС от изборите на 5 октомври преговарящите от ГЕРБ обявиха, че не приемат предложената подкрепа от партията на Ахмед Доган и Лютви Местан за сформиране на правителство на малцинството на ГЕРБ.

"Моделът "КОЙ" не е демонтиран. Той е вкопан дълбоко в съдебната система, в изпълнителната власт, в законодателната власт. Илюзия е да смятаме, че всичко това е приключило. Толкова дълбоко и толкова навътре са проникнали тези мрежи от зависимости - икономически, политически, медийни, че ако някой смята, че те ще бъдат разкъсани с едни избори, това няма да се случи", заяви още Антоанета Цонева.

Според нея за да се преодолее порочният модел на задкулисно управление на страната, трябва да бъдат има ясни правила и механизми за граждански контрол. 10 предложения за такива вече бяха отправени от "Протестна мрежа". Сред тях са например всеки договор за публични средства - европейски или от бюджета - се обявява на специален сайт. Друго предложение е всички, които трябва да декларират имуществото си, да декларират не само размера на своите депозити и кредити, а и условията, при които са сключили договорите си с банките. От "Протестна мрежа" искат още да бъде проведен референдумът за изборна реформа, да бъдат спрени механизмите на Държавна сигурност.

Съмнението, че може да има задкулисни договорки между ГЕРБ и ДПС дойде от вчерашните неубедителни отговори на преговарящите от ГЕРБ Цецка Цачева, Румяна Бъчварова и Менда Стоянова на въпросите за ДПС и за Делян Пеевски. Именно избирането на медийния магнат Пеевски за председател на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) взриви масови и продължителни протести в страната.

Цонева коментира и липсата на желание за съдебна реформа у лидера на ГЕРБ Бойко Борисов с думите, че "Ако съдебната система, която е арбитър, е пробита от зависимости, как ще бъде демонтиран моделът "КОЙ". Тя даде за пример факта, че сигналът им до прокуратурата срещу Делян Пеевски е "потънал".

"Опасенията ни са, че дневният ред ще се подмени след изборите. Те дойдоха вследствие на силни протести, хората искаха да се смени управлението и сега като че ли започва полека лека тази тема да се измества от общественото внимание", коментира пък Константин Павлов - Комитата също в студиото на Нова тв.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!