Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Има ли право Пеевски да стане евродепутат?

БОЕЦ внесе сигнал в ЦИК за нарушаване на Изборния кодекс

Александра Маркарян 29 април 2019 в 16:21 8985 1

Снимка БГНЕС, архив

Делян Пеевски

Може ли Делян Пеевски да бъде кандидат за евродепутат?

Сигнал срещу номинирането му внесе в Централната избирателна комисия гражданско движение БОЕЦ, съобщиха днес оттам.

Мотивът е, че Пеевски не изпълнява законовото изискване (чл. 351, ал. 1) от Изборния кодекс. Той гласи:

Чл. 351. (1) Право да бъдат избирани за членове на Европейския парламент от Република България имат българските граждани, които са навършили 21 години към изборния ден включително, не са поставени под запрещение, не изтърпяват наказание лишаване от свобода, имат постоянен адрес в Република България и са живели най-малко през последните 6 месеца в Република България или в друга държава - членка на Европейския съюз.

БОЕЦ се съмняват в последното - че през последните 6 месеца Пеевски е живял в България или друга страна от ЕС.

Делян Пеевски е втори в листата на ДПС за изборите за Европейски парламент на 26 май след лидера на партията Мустафа Карадайъ. Сега Пеевски е депутат, но не е присъствал на нито едно от заседанията на настоящия 44-и парламент, което дава повод за съмнения у БОЕЦ. Те цитират и интервю на премиера Бойко Борисов пред bTV от 18 април 2016 г., в което той казва "Пеевски си отиде, Пеевски напуска страната”. Твърдят също, че са търсили безуспешно Пеевски и на адреса му, и в ДПС, и в парламента.

"Ако се окаже, че Пеевски не е живял според законовите изисквания през последните 6 месеца в България и страна членка на ЕС, то следва неговата регистрация като кандидат за евродепутат от листата на ДПС да бъде заличена. А ако се окаже, че той все пак е живял в България през това време, дължи обяснение на нас, гражданите и негови заплатоплатци защо не ходи на работа в Парламента и не изпълнява своите задължения като български депутат. И как ще изпълнява своите задължения като депутат в Европейският парламент със заплата от десетки хиляди лева?", пишат от БОЕЦ.

Те прогнозират обаче, че "институциите, контролирани от ГЕРБ и Бойко Борисов, за пореден път ще се опитат да изперат господаря си Пеевски".

Оттам уверяват още, че утре, когато е работен ден, ще внесат и заявления за достъп до информация до Народното събрание, Министерството на външните работи, ГД "Гранична полиция", Националната служба за охрана, за да получат информация за престоя на Пеевски в страната и чужбина.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3910

1

Georgi Gracata

29.04 2019 в 17:02

Задължително ли е присъствието в Европейския парламент и колко е минималното,ако няма такова Делян Пеевски е най-подходящия от всички кандидати.
 
X

Да помогнем на украинските деца!