Ивайло Калфин: Прокуратурата се зае с най-острия депутат на опозицията

OFFNews 03 февруари 2019 в 11:10 3326 1

„Докато едни и същи хора се занимават с това и колкото и закона да приемат, те очевидно няма да имат резултат. Борбата с корупцията трябва да бъде борба с ясни резултати и те са свързани със съдебната система“.

Това коментира в предаването "Неделя 150" на БНР Ивайло Калфин, специален съветник на еврокомисаря по бюджета Гюнтер Йотингер, по случая с изнесените от депутата Елена Йончева записи, в които се чуват разговори на министъра на културата Боил Банов.

„Проблемът не е в подадения сигнал в ОЛАФ, а в това, което се случва в държавата. Тя показва за поредния пример за посредственост в държавното управление. Както и да го гледате – дали като корупция или като несвършена работа и после замазване на това с някакви променени документи – това е посредственост, мърлящина, която можем да видим в почти всички области на управлението“, коментира Ивайло Калфин. Той предположи, че служителите, изнесли информацията, ще бъдат наказани или уволнени и ще бъде казано, че въпросът е приключен.

„Точно това дава сигнала за корупция. Може всичко да е чисто и идеално, обаче репресията срещу този, който изнася информацията, показва, че някой има много какво да крие и много се притеснява от изнесените данни. Европейският подход е свързан не само с работата на европейските институции, а и с това как тук, у нас, работят институциите, законът как пази тези, които си позволят да изнесат информация за злоупотреби и как реагират органите на реда за това да има разследване и ефективен резултат на края. Бързината на прокуратурата съвсем не гарантира, че има резултат от това нещо“, добави той.

Бързата реакция на прокуратурата е била, за да свали общественото напрежение, смята още Ивайло Калфин. По думите му обаче прави впчатление и друго – че прокуратурата се захвана приоритетно с най-острия депутат от опозицията – Елена Йончева, срещу която започна разследване.

„Ако тя излезе човекът, който е виновен за всички безобразия в КТБ, то пак пращаме на друго място диалога, а не там, където му е целта. Такива факти пораждат съмнение и недоверие в цялата система“, каза Калфин.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5700

1

Годо

03.02 2019 в 21:51

Този и той си измъкна червения задник в Брюксел. Жена му там работи, а дъщеря му учи в Холандия. Като завърши едва ли ще отиде на работа в Ростов на Дон. Иначе са големи русофили. На Ниново сина работи в САЩ. Лицемери и наглеци, които търсят полезни идиоти, които да гласуват за тях.