Иван Костов: НАТО трябва да блокира всички руски проекти на своята територия

България е в по-голяма несигурност от преди 15 години, смята бившият министър-председател

Анелия Георгиева 25 март 2019 в 15:21 8522 4

Причините за несигурността могат да се потърсят основно в българската политика, но и в значителна степен в политиката на НАТО, каза Иван Костов, премиер на България (1997-2001 г.) на конференцията "Членството в НАТО - ключ към ЕС", организирана от Атлантическия съвет в България (АСБ). Събитието отбелязва 70 години от основаването на НАТО и 15 години от присъединяването на България към Алианса.

Бившият премиер посочи последиците за националната сигурност, които са най-очевидни в икономическите план.

"Бяха нанесени тежки поражения на българската енергетика и има необходимост да се повтарят примерите, кой и по какъв начин е причинил задлъжняването на Българския енергиен холдинг (БЕХ)", припомни той.

Според Костов българските власти са пасивни срещу руската хибридна агресия, дори се опитват да сервилничат пред Кремъл. По думите му това поведение показва, че България не е лоялен съюзник на НАТО.

"Българските власти трябва с много по-твърд тон от този на президента Тръмп да проявяват пълна солидарност към стратегията и политиката на Алианса. НАТО трябва да прекъсне незаконните финансирания, прането на пари и да блокира всички руски проекти на своята територия."  

По думите на бившия премиер симпатизиращи на Кремъл псевдо-националистически партии са във властта в редица европейски държави и България е сред най-уязвимите. Той изтъкна като проблем руското доминиране в медиите у нас.

"Корупцията и организираната престъпност ни държат далеч от западните демократични стандарти", заяви Костов.

Според бившият примиер хибридната заплаха налага зависимост на партийни и държавни институции като българската прокуратура, разследващи органи или органи за борба срещу корупцията.

"Последният доклад за националната сигурност дори не се споменава за хибридната заплаха от Русия. През последните 2 години прокуратурата преследва редица политици, които подкрепят действията на НАТО. Направен бе опит да бъде осъден бившият външен министър Даниел Митов и бившния министър на отбраната Николай Ненчев", припомни Костов. 

Във времена, когато Русия по всякакъв начин се опитва да дестабилизира ЕС и НАТО, добре е да си даваме сметка кой кой е, за какво се борим и заедно да продължаваме да отстояваме своята вяра, че патриотизмът не е в това да се развява чуждо знаме или да се отстоява чужд национален интерес чрез поредната офшорна схема, заяви в изказването си Росен Плевнелиев, президент на Република България (2012-2017). 

"Цари нестабилност и е нормално хората да се притесняват, но зависи от политиците не да се заиграват с техните страхове, а да решават проблемите на гражданите", призова още държавният глава.

"Каузата не е спечелена и битката не е приключила. Каузата и битката са за младите хора, за следващото поколение и те трябва да знаят защо е важно да бъдем равни на другите европейци. Младите трябва да се поучат от историята, за да вървят напред", категоричен е Плевнелиев.

"България сама е слаба, не може и няма шанс да реши наболелите проблеми", обяви президентът. НАТО е най-силният и достоен съюз в света на демократични държави, отстояващ принципи. По думите му България трябва да бъде равна на другите европейци и да бъда член на Европейския съюз и НАТО. 

Относно плана за модернизация на българската армия политиците трябва да гледат не частично, а пълноценно на процеса.  

"Не днес да купим мъничко от танковете и сухопътните машини, защото може би ще има политически проблем със самолетите. Или утре да купим мъничко от фрегатите, защото другиден може би ще има проблем със сухопътните машини. Днес имаме нужда от всички тези проекти за модернизация", коментира президентът.

Плевнелиев категорично заяви, че е крайно време да се спре с наливането на пари в бивши империи "за тяхното остаряло военно оборудване".

Русия превръща Крим в база за агресия срещу Европа, подчерта Александър Йорданов, председател на 36-то Народно събрание и член на Управителния съвет на Атлантическия съвет на България. Изграждането на нови бази на НАТО в България е гаранция за европейската сигурност, от която страната ни е неделима част.

Разширяването на Алианса е жизнено необходимо,  а "в Европа се влиза през натовска врата", каза Йорданов и добави, че руските енергийни проекти "Турски поток" и АЕЦ "Белене" са опасност за националната ни сигурност.

Той апелира за "превъоръжаване на българската армия, за придобиването на F-16 и за бързо освобождаване от съветската техника". 

"Изборът на F-16 е правилният. Това е не само най-добрият избор от техническа гледна точка, но това е и стратегически избор за стратегическо партньорство за десетилетия напред", каза на форума Н. Пр. Ерик Рубин, посланик на САЩ в България.

Великобритания също гледа реалистично на руската заплаха. "НАТО трябва да работи за повишаване готовността си да противодейства на заплахите. Трябва да признаем важността на ангажимента за повишаване на разходите за отбрана", каза в изказването си Н. Пр. Ема Хопкинс, посланик на Великобритания в България.

Дори да напусне ЕС, Великобритания остава свързана и ще допринася за европейската отбрана, категорична е британският дипломат.

Бойко Ноев, министър на отбраната (1994-95г.) и (1999-2001г.) и бивш посланик на България в НАТО, коментира, че правителството трябва да осъзнае, че България е НАТО и не трябва да имаме отношение като към външно тяло, налагащо ни ограничения.

Ноев припомни също, че Алиансът не е даденост завинаги и реалните заплахи за неговото съществуване са налице.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11769

3

Dafack

25.03 2019 в 17:34

Цигането Костов пак е играл на късо на стоковата борса ми се струва.

10571

2

Hissarion

25.03 2019 в 16:19

Американците и англичаните са викнали дежурните си храненици да покудкудякат на безплатен обяд. Вероятно са им дали да си вземат и за вкъщи, защото твърде угоднически речи са дръпнали.

77927

1

El Commandante

25.03 2019 в 15:37

Тиро лиро....Карлуково, спите ли?!?!