Иван Костов: Няма как да стана служебен премиер, аз не вярвам на президента

Грешка е да се наливат пари в сектори, когато могат да изчезнат цели професии, заяви бившият премиер

OFFNews 03 август 2020 в 13:53 17798 8

Очаквам политическа криза преди редовните избори. Тя ще настъпи при съчетание между здравна криза, икономическа криза и опасно ниско доверие в управляващите. 

Това прогнозира бившият премиер Иван Костов по БНР. Според него политическата криза много вероятно ще продължи и след изборите, като се има предвид очаквания състав на следващото Народно събрание. 

На площадите ще излязат силно пострадали и уплашени хора. В това отношение сегашното правителство ще бъде в по-лоша позиция от служебно правителство. Задачата на служебното е да проведе навреме честни избори, а не, без да има парламент зад гърба си, да се справя със здравна и икономическа криза. Същевременно то ще разполага със същите финансови ресурси и програми за облекчаване на кризите, както сегашните управляващи, обясни Костов.

По думите му "всеки протест носи промяна, постига нещо, защото е граждански. Хубаво е да се стигне до следната промяна – всеки следващ управляващ да знае, че не може да остави държавата ни пленена, каквато е в момента“.

Иван Костов подчерта, че всяка икономическа криза "подлага на изпитание фирмите и фалира тези, които са неконкурентноспособни“. 

Могат да изчезнат цели професии, ще се редуцират дълбоко цели отрасли... Може ли да подпомагаме нещо, за което знаем, че в следващите години няма да има търсене на неговите услуги или стоки. Това е погрешно. Второ, да се подкрепят отрасли с идеята да се компенсира спадналото потребителско търсене, е изключително погрешно. Правителството няма тези средства да компенсира спадналото потребителско търсене, например в туристическия отрасъл. Добавената му стойност е някъде около 6 млрд. лева, правителството няма тези пари, каза още бившият премиер.  

Като пенсионер той попита: Ние ли сме тези, които се нуждаят най-много от подпомагане в момента. Или семействата с деца. Въпросът е кой е в по-голяма нужда. 

Пенсиите  заварихме на ниво 3 долара на месец и ги оставихме 120 лева на месец, коментира Костов по неговите думи - мита за най-ниските пенсии при неговото управление. 

Според него „има огромна несвършена работа“ в Министерството на труда и социалната политика и в Министерството на здравеопазването по повод справянето с кризата. Кой ще носи отговорността ако болниците започнат да връщат клинично болни хора, заяви Костов. От думите му стана ясно, че е критичен не само към цялото правителство, но и към Националния оперативен щаб.

Като се има предвид моето отношение към президента, ще бъде много неуместно от негова страна да ме покани за премиер на служебно правителство, отговори на въпрос Костов дали е получавал такава покана, каквито информации се появиха. Аз няма да приема такава покана, едно, че съм излязъл от политика, и второ - не вярвам на президента, заяви Костов. 

За пръв път виждам толкова нагло да бъдат правени опити да бъде обсебен гражданси протест от хора от олигархията, от този дубайския имигрант ли е, какъв е. Трябва да внимават хората, които протестират, препоръча Иван Костов.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4005

8

МАНГО

03.08 2020 в 20:18

Като видя църния - и всичко ми се спатъхва!

77927

7

El Commandante

03.08 2020 в 20:08

"Спомнете си, че при неговото управление 1 долар стигна до 3200 лв"

Спомняме си. Също така си спомняме и кой е виновен за тва.

Почва със С и завъшва на Орос.

Но в България е пълно с късопаметни малоумници.

Жан Виденов е ЕДИНСТВЕНИЯ от следкоунистическия период, който не е откраднал ЕДИН лев.

Единствено може да бъде обвиняван в наивност.

6000

6

n1958

03.08 2020 в 19:23

Я стига с тия дитирамби за Жан Виденов. Човекът който, заедно с Румен Гечев, докара България до ръба на пропаста. Спомнете си, че при неговото управление 1 долар стигна до 3200 лв

77927

5

El Commandante

03.08 2020 в 18:17

"друго си е Жан Виденов"

Да. Виденов още си живее в панелката. Няма ни шкафче, ни кюлчета, ни евраки жалния.
За пистолет въобще да не говорим.

3005

4

Patrick

03.08 2020 в 17:34

Съдба Българска.Големия Атанас Буров преди да бъде убит в пазарджишкия затвор даде няколко интервюта оформрни в христоматийната книга Спомените на Буров.И най-големите ангели да сложим начело на държавата още в края на първата година ще е уядат,самозабравят и като започнат да крадат ще крадат така че ще надминат предишните корумпирани управници.Трябва за депутати и управници много богати и доказани сполучливи хора на бизнеса.Иначе бедни и честни начело на държавата е сигурно корумпирано управление.После пак отначало

18551

3

Нострадамус

03.08 2020 в 16:52

Tоя Крадец и Престъпник Иван Костов също трябва
да бъде Съден за това, че унищожи селското стопанство, икономиката и банките на България!
И неговото време ще дойде!

3243

2

Пакоджет

03.08 2020 в 15:33

Е да, друго си е Жан Виденов. Пък и той сигурно вярва на президента.

15256

1

mendi

03.08 2020 в 14:06

Кой го иска пък костов?
Да не би парите на "бъдеще за България" да са свършили та се цани пак за премиер?