Иван Костов: Шпионският скандал трябваше да тушира близостта на нашата прокуратура с руската

OFFNews 16 септември 2019 в 20:26 8002 1

Иван Костов

Снимка vesti.bg

„Това, което се случи, преди 5 години сме го описали в един доклад от април 2015 г. Дадохме го на службите, но тогава не последва нищо. Българската прокуратура трябваше да покаже, че не е толкова близка с руската. Това мотивира прокуратурата да действа много късно“, заяви Иван Костов пред бТВ.

Той посочи, че всички активи на КТБ са отишли в руски ръце, но не в кръга около споменавания заради шпионския скандал у нас Константин Малофеев, а в групата на ВТБ – Външно-търговската банка на Русия.

Костов уточни, че това, което преди сме свързвали с КТБ, днес може да се проследи до „Виваком“.
Според него обвинението за престъпление против републиката срещу председателя на движението „Русофили“ и забраната, наложена на генерал Леонид Решетников и Константин Малофеев да влизат в България, няма да доведат до ескалация по оста София – Москва.

„Това, което се вижда, е че нито Малофеев, нито Решетников в момента заемат важни позиции в Кремъл и не са близо до центровете на властта в Русия. Никой няма да пролее сълза за тях в Москва“, коментира Иван Костов.

Той каза, че Малофеев действително е искал да овладее „Виваком“ и други активи на КТБ, но „ако лявата ръка е искала това да стане, дясната е искала друго“. Костов отбеляза, че бизнесменът се е опитвал да влияе и на процесите в Донбас, Република Сръбска и Черна гора, но навсякъде се е провалил.

„Решетников се самолансира като важен човек в България, без да има политическа тежест“, допълни бившият премиер. Той подчерта, че службите са тези, които трябва да отговорят на въпроса дали групата около ВТБ е опасна с влиянието си за България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови