Иван Костов прогнозира, че ГЕРБ ще изкарат пълен мандат

OFFNews 13 ноември 2019 в 20:28 4349 4

Снимка Александра Маркарян/OFFNews

Политическата система се стабилизира. Очертава се пълен мандат на ГЕРБ. Няма политическа алтернатива. Или поне избирателите не я различават в лицето на БСП. Не се очертава политическа криза до края на мандата, прогнозира пред bTV бившият премиер Иван Костов. 

Според него изборите в София обаче дават сериозни сигнали, които трябва да бъдат отчетени - ако се анализира вотът за общински съветници, ще се види, че той е опозиционен.

Костов е на мнение, че ако „Спаси София” са потърсили политическа подкрепа, щяха да имат повече представители в Столичния общински съвет, а сега гласовете им са се преразпределили в други партии.

Според бившия премиер гражданското общество трябва да разбере, че без партия не може да се формира алтернатива:

"Политическата система е защитена от специален закон, той не допуска неправителствени организации или движения да се съревновават с политическите партии. Няма демокрация без партия".

Костов отбеляза, че на балотажа в София Йорданка Фандъкова е увеличила гласовете а себе си, докато Манолова е регистрирала спад:

"За г-жа Фандъкова, Джамбазки и Сидеров са подадени 186 222 гласа заедно. На втория тур Фандъкова взима с 30 000 гласа повече. Гласовете на опозицията – общо заедно са 225 980, но Мая Манолова не взима тези гласове на втория тур."

Бившият премиер е категоричен, че част от социолозите често спекулират с данните, а резултатите от екзитполовете не са точни.

В днешното си интервю пред bTV  Костов отговори и на твърдението на бившия президент Росен Плевнелиев, че от 20 години разцепва десницата:

"От шест години не се занимавам с политика. Дори не съм призовавал да се гласува за някого. Само Плевнелиев, Недялко Недялко (собственикът на сайта ПИК), Цацаров и Гешев мислят обратното".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4000

4

VillyVilly1

14.11 2019 в 11:33

То това и аз мога да го прогнозирам. При тая конкуренция дето имат ГЕРБ не виждам в бъдеще кой може да ги бутне. И тъпото е,че това е така не защото управляващите са добри, а защото опозицията е крайно некадърна.

6000

3

Косе Босе

14.11 2019 в 10:40

Заради царя през 2000г Костов не можа да изкара втори мандат. Друга щеше да е сега ситуацията у нас! Жалко за толкоз добър политик!

5900

1

Старши

13.11 2019 в 21:55

Ти ли ,ти ли, не се занимаваш с политика ,ти си такава голяма кур.ва ,че все едно вълка да се откаже от агнето.
Самото ти интервю е участие в политиката на страната на твоето отроче боко.