Иванчева: Хора, събудете се и не си мислете, че от вас нищо не зависи

OFFNews 20 май 2019 в 12:28 3919 0

Десислава Иванчева, която води предизборната си кампания за независим евродепутат под домашен арест, призова на страницата си във фейсбук българите да се събудят. 

Мотото на предизборната ми кампания е “Събуди се!”. Неслучайно го избрахме. Събудете се! Събудете се, защото сега, 30 години след края на комунизма, за всеки, който се противопоставя на властта, има реална опасност да се озове на мое място в ареста, имуществото му да бъде запорирано, а близките му - репресирани и притискани, пише Иванчева. 

Тя дава пример с Петър Кърджилов - "един от най-близките ми хора, вече е обвиняем, по неофициална информация за т.нар. едро хулиганство, за което в Наказателния кодекс се предвиждат до 5 години затвор. 5 години затвор, за това, че е извикал „Мафия” в коридора на съда. Разследващите ще се опитат да докажат, че действията му са били извършени с „изключителен цинизъм или дързост”. 

В текста си Иванчева пише още: 

Със серия законодателни и кадрови промени управляващите са успели да изградят институционална машина за репресии, която е на път напълно да заобиколи съдебната система. Ситуацията започва да прилича на тъмните времена от 40-те години на миналия век - народен съд и извънредно законодателство, легализирали масовото политическо насилие в страната след 9-ти септември 44-та година. 

Вече живеем под сянката на авторитаризма - конструкцията на държавното управление е в тотално противоречие с принципа за разделение на властите. Законодателен орган, прокуратура, изпълнителна власт и медии действат в коалиция, за да охраняват интересите на ГЕРБ и ДПС. И въпреки че ДПС официално не е в правителството, именно тази партия е основният партньор на ГЕРБ в изграждането на репресивната машина - както с гласовете на депутатите си в парламента, така и с влиянието си в прокуратурата и медиите.

Откритото противопоставяне на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов срещу опитите за налагането на практики, противоречащи на правовата държава, провокира масови атаки срещу него. Търси се удобния момент за започване на процедурата по неговото отстраняване. След което България може да се поздрави с тотална и безконтролна власт. 

Да не позволяваме този момент да настъпи! Не си мислете и този път, че от вас нищо не зависи. Не си мислете и, че точно вас това не ви засяга. Напротив - засяга ви повече, отколкото можете да си представите.

Преди година бе извършен опит за убийство. Убийство на гражданската воля за самоуправление. Поръчителите са на свобода и ще участват в изборите. Не знаем колко българи ни стискат палци, но е очевидно, че ние даваме Надежда. Длъжни сме заради себе си, за децата си, за България.

Аз съм една от вас. В Европейския парламент ще се боря за вашите права и интереси, така, както го правих за Младост. За да не бъдете утре на моето място – набедени, унижени, заплашвани и измъчвани – гласувайте в неделя за себе си! Събудете се, защото от вас зависи!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови