Иванчева: Погазват Изборния кодекс, за да ме спрат

OFFNews 24 май 2019 в 12:18 15079 4

Приятели,

Подмяната на вота тръгна с брутално погазване на правото и явно страхът от мен е толкова голям, че дори са изпратени инструкции по места. И се погазват закони, за да бъда спряна като независим кандидат за Европейските избори, така както бяха погазени закони, за да бъда отстранена като кмет на „Младост”.

Вчера ни отказаха регистрация на застъпници, които да следят за провеждането на честни избори. Във Варна и в комисията на 24ИР в София ни обявиха, че сме изпуснали срока. Наложи се да искаме съдействие в ЦИК, от там да звънят в съответните РИК и да им наредят да приемат листите със застъпници. След доста загубено време, това се случи. И накрая дойде не Костинброд, а Пловдив. В комисията бяхме в 17:01. Леличките обявиха че няма да регистрират застъпници, защото ЦИК излезли с инструктивно решение да се приемат списъци до 17:00 часа три дни преди изборите. Отказът може да го намерите на сайта на 16РИК Пловдив като решение №73-ЕП.

И сега изненада. Сигурно знаете, че Кодексът е изключително силен нормативен документ, който при разминавания се налага над всякакви други решения и дори над законите. А в чл. 118 на Изборния кодекс пише следното „Застъпниците се регистрират до изборния ден”. В допълнение на сайта на ЦИК стои т.нар. хронограма, приета с тяхно решение. Според която „РИК регистрира до изборния ден застъпниците на кандидатските листи и им издава удостоверения” и е отбелязан крайният срок 17.00 ч. на 25.05.2019 г.

Ще ви разкажа за още малко перипетии. Довечера по БНТ ще бъде излъчен безплатния ни предизборен клип. В него бяхме подготвили изненадващ край: „Купуването и продаването на гласове е престъпление. Гласуването за статуквото също”. От медията ни наредиха да махнем изречението за статуквото. А в чл. 183 ал. 2 от Изборния кодекс се казва, че в „аудио- и аудио-визуалните материали тази информация се съдържа като недвусмислено и разбираемо послание”. Никъде не е отбелязано, че трябва да е последно изречение.

Искате ли още. Знаете, че съдът ме пусна да участам само в два диспута в регионалните центрове на БНТ. Заради домашния ми арест в дискусиите по БНР се явяваха момичетата и момчетата от „Непослушните”. За да ви информират, защо се кандидатирам за тези избори. По БНТ не бяха допуснати, основанието бе споразумение, подписано между вече бившия директор и няколко партии, според което само кандидати може да се явяват. Сами се сетете, за кого е направено това добавяне, само ще ви напомня, че тогава бях зад решетките.

Разбирате ли сега, как цялата машина е задействана, за да бъда спряна. Законите не се спазват. Репресията е навсякъде. На всичко това трябва да сложим край и зависи от нас. Няма да ви агитирам да гласувате за мен, с №11 в бюлетината. Само ще ви помоля - гласувайте! Гласувайте за този, който е спечелил доверието ви.

Искрено Ваша Десислава Иванчева

Евроизбори 2019

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6005

4

bushe

26.05 2019 в 23:29

Не мога да си спомня , не беше ли тази Иванчева, онази дето е искала подкуп. Поправете ме ако греша.......

13510

3

Mayya

24.05 2019 в 17:04

Така тръгна, така продължава, дано и не свърши така. Цялата сага с Иванчева е христоматиен случай на "сготвяне", "изпържване", абе, все кулинарни термини за премахване на неудобните нарочени.

3811

1

Toni2019

24.05 2019 в 12:38

Гледам днес разлепили и срещу Демократична България постери с цитати от лъжите на ПИК, джендъри и разни други етикети.

Явно Костинброд2 в последния ден е насочен към реалните неудобни колкото и социологически да нямали шанс.