Избори във Факултета - 50 лв. на глас и парти в Лаос, Камбоджа

Георги А. Ангелов 03 ноември 2019 в 21:26 13993 0

Снимка Георги Ангелов

Най-бедната част от "Факултета" - Камбоджа

“Прoмянa. Пo-дoбър живoт – нe зa нac, зa дeцaтa ни”. “Иcкaмe дa ce прoмeни – дa имa кaнaлизaции, дa имa дeтcки плoщaдки, дa имa рaбoтa, дa ce acфaлтирaт улицитe – тoвa oчaквaме”. 

Това казват току що гласувалите жители на най-голямото ромско гето в София - Факултета пред телевизионните камери в деня на балотажа за местни избори. После камерите си тръгват. Освен за кмет на София, кварталът гласува и за кмет на район Красна Поляна. На първия тур там се гласува за настоящия кмет на София Йорданка Фандъкова и сегашния районен кмет Иван Чакъров. Резултатите от балотажа все още не са известни, но можем да направим “обосновано предположение”, че кварталът ще гласува по същия начин. 

От щаба на независимия кандидат за кмет на София Мая Манолова днес бяха изпратени 20 сигнала за нарушения до ОИК, ЦИК, главния прокурор и МВР, повече от половината са за платен вот. Основно сигналите за масово купуване на ромски гласове са в 34-та, от 58-ма до 67-ма, и 75-та секции в кварталите „Красна поляна“, „Факултета“. А също и в кварталите „Слатина“, „Нови Искър“, в район „Илинден“ и с. Филиповци.

Според няколко източника цената във Факултета е била 50 лв. на глас, поне.

Според застъпници на независимия, подкрепен от БСП, кандидат за Красна поляна Георги Миланов, жителите на Факултета гласуват организирано основно към 10-11 и 16-17 часа.

Към 17 часа часа има приток от хора към 75-то основно училище във Факултета, но не се забелязват следи от организация. Пред сградата на училището бди полиция и застъпници и наблюдатели пушат. 

Гласувах, ама те изборите са предварително решени, приближи се към мен местен човек. Рангел (името е променено по негово настояване) е на 67 г. и настоява да покаже как живеят хората в “гетото на гетото”, наричано Лаос, Камбоджа. Стихийно застроената част от квартала започва източно от двора на училището и помпозна двуетажна сграда в стил “мутробарок”, наричана Белия дом. Сградата с размер на гимназия е построена от местен “бизнесмен”, който оцеля в няколко покушения. В двора на училището деца играят с кучета и самоделни колички за превозване на боклук. От Белия дом дъни енергична чалга и според гида ми сградата се използва за сватби, други празненства и дискотеки. 

Жителите на Камбоджа се занимават със събиране на отпадъци. “Ядат от кофите. Иначе по 5 деца правят. От една “баранка” (барака бел. авт.) по десет деца ще излязат”, казва Рангел. “Аз съм тука роден, ама не ми се живее тука вече. Гето е”, добавя той. Държи да ми покаже пролуките между едноетажните постройки, които трябва да изпълняват функцията на улици и настоява да снимам как живеят хората там. В калта играят деца и кучета, а в някои от “дворовете” са натрупани всякакви боклуци, от които може да има полза. Ако сте се чудили какво се случва със старите ви мебели след като ги занесете до кофите - в Лаос, Камбоджа, са. Талашитът и всичко, което гори влиза в кюмбетата на къщите, които са в състояние на перманентен растеж, за да се върне под формата на финни прахови частици към Красна поляна и другите софийски квартали, които са в подножието на Факултета. 

На всеки две-три къщи в Камбоджа има по един магазин или кафе. Някои от тях са обзаведени и заредени не по-зле от всяко квартално магазинче. Други представляват отварящ се прозорец на който са подредени газирани напитки в големи разфасовки, кенчета и вафли. 

Рангел смята, че от този дребен бизнес не може да се изкара нищо. Самият той работи като хамалин. Не знае какво трябва да е бъдещето на квартала, но не смята, че образованието би помогнало на хората да си намерят работа, защото работа няма и за образованите. Държи да ми покаже “заведение” в която има електронни игри, като през 90-те и натрупани младежи по тях. В една от стаите му може да се седне около бумтяща печка тип “пернишко кюмбе” и да пие от предлаганите на място "патрончета" с видове алкохол, какъвто другаде няма. Там, както и в някои от магазините помагат деца. 

В “дворовете” и през вратите и прозорците на постройките се виждат млади и стари седнали с бира, ракия и големите бутилки с газирани напитки под съпровода на неизменната чалга.

Гидът ми си призна, че цялата махала са взели по 50 лв и гласували. После се зачуди от къде идват тези пари, за да им ги дадат.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови