Изненада! Мажоритарният вот мина, ДПС го подкрепи

ГЕРБ, Воля и ДПС "за". На Сидеров мажоритарната система му е ОК, тъй като е разпознаваем и нощем, но все пак гласува "против"

Антония Чорева 13 юни 2017 в 16:34 12875 5

Председателят на правната комисия Данаил Кирилов.

ДПС подкрепи въвеждането на мажоритарна система при гласуване на избори. Законопроектът е на ГЕРБ и се разглежда за първи път на правната комисия в парламента. 

Комисията изненадващо прие мажоритарния законопроект на ГЕРБ, последвал след референдума на Слави Трифонов. С 12 гласа "за“, 10 "против" на косъм мажоритарната система мина най-важната комисия и вече върви към залата. Това стана именно с гласовете на ДПС, тъй като коалиционният партньор на ГЕРБ – Обединените патриоти, са категорично против мажоритарно гласуване на изборите. Воля на Веселин Марешки също гласува "за". 

Хамид Хамид от ДПС беше гласът, който съобщи подкрепата на партията за мажоритарния вот: "В групата на ДПС започнаха да надделяват гласовете „за“ мажоритарната система. Бях си обещал да убедя колегите да го подкрепят и май съм на път да го сторя. Харесва ми идеята да няма уседналост, както и гласовете в чужбина да отидат в съответните райони“, обясни той.
Хамид обаче уточни, че има забележки по законопроекта на ГЕРБ, които партията смята да предложи да бъдат променени между първо и второ четене.

„Длъжни сме да опитаме“, каза още Хамид, но добави, че все още няма окончателна позиция на цялата група. „Не ви ли се струват тези 407 партии множко, трябва промяна в партийната система, която да не е козметична – да даде нов тласък на партийната система“, обясни Хамид.

В реплика Филип Попов от БСП заяви, че „ставаме свидетели на нова коалиция между ГЕРБ и ДПС“.

Крум Зарков от БСП, които гласуваха против, обясни позицията на неговата партия: БСП е за смесена избирателна система.
„Нашият законопроект е готов и предвижда 120 мажоритарни и 120 пропорционално избрани народни представители. Мажоритарната система свежда политическата конкуренция до минимум. 2 или 3 партии ще оцелеят“, заяви Зарков. Валери Жаблянов от БСП добави: „Не съществува на европейския континент тази система – 100% мажоритарна в два тура“. Той беше категоричен, с този законопроект управляващото мнозинство превърща парламента в пощенска кутия за отразяване на общественото мнение и че мажоритарната система е опасна за демокрацията.

Позицията си изрази и коалиционният партньор - Патриотите, в няколко цветущи израза. Първо причините за неподкрепата на Обединени патриоти бяха разказани от Християн Митев: „Никакви проблеми нямаме при пропорционална система. При проведените парламентарни избори видяхме, че партиите така или иначе се стремяха към издигането на мажоритарни личности. Освен това ще са необходими 240 избирателни комисии, което е огромен човешки ресурс от експерти. Ние една успяваме да осигурим експертен ресурс при сега действащите комисии, представете си какво би се случило“. Патриотите бяха категорични, че не искат да опитват нова система на гласуване, която да причини още вреди на българските граждани.

По-рязък беше обаче Емил Димитров – Ревизоро: "Парламентът ще заприлича на Планета Пайнер“.

На Волен Сидеров мажоритарна система не му трябва стана ясно от думите му: „Изказвам се като представител на консервативното и хетеросексуалното общество. За мен мажоритарната система е ОК – аз съм достатъчно разпознаваем дори нощно време, няма проблем да бъда избран, ако вотът е мажоритарен“.
И после Сидеров обясни истинските причини, че с такава система на избори има опасност от непредставяне на голям брой български граждани, гласували за по-малки партии – „ако вкарат един-двама, биха се радвали“. „Отиваме към заличаване на плурализма, за който се борихме. Връщаме се към системата на комунизма и тоталитаризма.

Председателят на правната комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ обясни, че партията му иска НС да се произнесе за мажоритарен вот, защото хората очакват това и те им го дължат.

От Движение "Експерти на гражданското общество" пък поискаха, ако се въведе мажоритарно гласуване, към името на всеки да има свидетелство за съдимост.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови