Извънредна среща на ПП в НС: Взимат мандата и предлагат правителство

Ако няма мнозинство от 121 независими депутати, отиваме на избори, коментира Петков

Йорданка Веселинова 22 юни 2022 в 23:31 10584 5

Архив

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Кирил Петков и депутати от ПП

Късно тази вечер депутатите и министрите на "Продължаваме промяната" се събраха на извънредна среща в Народното събрание, която продължи час и половина.  След края ѝ бе взето решение ПП да вземе мандата и да предложи проектокабинет.

Премиерът в оставка Кирил Петков заяви, че ПП е потвърдила позицията си, че има два пътя след приетия преди няколко часа вот на недоверие. По думите му решенията са: или ПП да намери 121 независими депутати, или да отидат на нови избори.

"Водят ни принципите и основополагащата мотивация България да бъде изкарана от задкулисието" - каза Петков.

Вицепремиерът Асен Василев беше лаконичен: "Ние като партия трябва да приемем мандата, мандатът ще го приеме Кирил Петков".

Председателят на здравната комисия в НС Антон Тонев заяви, че на срещата на върха в Брюксел Петков няма да промени българската позиция за Македония, защото няма такова решение на НС. Той добави, че Никола Минчев е достойна кандидатура за председател на НС, но ПП, БСП и ДБ нямат необходимото мнозинство, за да го преизберат.

Зам.-председателят на парламента Мирослав Иванов каза, че двете проекторешения - на ДПС и ГЕРБ-СДС, за приемане на френското предложение за Северна Македония няма да влязат в зала, преди да има становище на парламентарната комисия по външна политика.

Той добави, че към момента новосформираното мнозинство между ГЕРБ-СДС, ДПС, ИТН и "Възраждане" не са съобщили да имат кандидатури за председател на НС.

Той потвърди, че ПП няма да избяга от отговорност и ще предложат кабитет.

Иванов каза, че ПП ще търси подкрепа за проектокабинета на Петков от всички "народни представители, които имат морал, които могат да гласуват по съвест."

Мирослав Иванов заяви още, че ПП ще направи всичко възможно, за да мине актуализацията на бюджета до края на месеца, каквато бе и първоначалната заявка на кабинета.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2210

4

fishcake1

23.06 2022 в 08:17

На тези избори трябва пълна мобилизация. И на улицата, и с убеждаване на приятели роднини да не проспиват неделята.

ДПС и герб не трябва да се връщат на власт

1767

1

fiki

23.06 2022 в 00:36

Много ми е интересно тези които 'спечелиха' днес какво очакват да се случи и защо точно се радват. Възраждане няма да имат >50% резултат на избори, нито ще са първа сила, ще са много далеко от това, както винаги, реално се радвате че влизаме в няколко месеца хаос, най-доброто от което е да се върне ПП с по-голяма подкрепа, другото е герб+дпс, или не мислите толкова напред и толкова последователно?