Йовчев: Ако кадри на ГРУ са отровили Гебрев, значи Путин няма контрол над руското разузнаване

OFFNews | 10 февруари 2019 в 21:23 | 5190 |6

Ако се потвърди информацията, говорим за частна поръчка, която е извършило руското военно разузнаване – това е достатъчно опасно, само по себе си. Може да идва от бизнес структури, заинтересовани частни структури. Това означава, че Владимир Путин няма контрол върху системата за сигурност, а може би и върху системата за управление на държавата.

Така бившият председател на ДАНС Цветлин Йовчев коментира пред bTV разкритията на международната разследваща група Bellingcat и нейния руски партньор The Insider, че третият заподозрян по случая "Скрипал" е свързан с отравянето на българския оръжеен бос Емилиян Гебрев.

Руският офицер на ГРУ Сергей Вячеславович Федотов, който е бил във Великобритания по време на покушението на Сергей Скрипал с невропаралитичното вещество Новичок през март 2018 г., е пристигнал в България само няколко дни преди оръжейният търговец Емилиян Гебрев и синът му да се разболеят сериозно - заради отравяне с неидентифицирано вещество, съобщиха през седмицата Bellingcat и The Insider.

Дмитрий Песков, говорителят на Путин, коментира разкритията на международната разследваща група с думите: "Не знаем доколко това отговаря на истината, отговаря ли на истината изобщо, не знаем на какво са се опирали съставителите на тази информация".

"За първи път Дмитрий Песков допусна грешка. Не повече от един час е необходим, за да се провери дали във военното разузнаване има лице с имена Сергей Федотов, да се провери дали има служител, който използва такъв псевдоним и да се провери дали лице с такива имена е пътувало по тези дестинации. За да не се опровергае категорично, това ме навежда на мисълта, че наистина като че ли имат основания журналистическите твърдения", коментира тази вечер бившият председател на ДАНС и бивш министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев.

Йовчев подкрепя тезата, че отравянето на Емилиян Гебрев е солова акция:

Това е една зле планирана, нискобюджетна и непрофесионално изпълнена операция, което не е характерно за руското военно разузнаване. Много от фактите говорят за солова акция. При случая със Скрипал можем да намерим мотив на руската държава да планира и да проведе това, но при случая с Гебрев – няма такъв мотив. Толкова нескопосано изпълнена операция няма как да е дело на едно такова сериозно разузнаване, смята бившият председател на ДАНС.

Hissarion

Рейтинг : 2666

11.02 2019 в 10:25 6
+ 0
- 0
Властовите отношения са сложно нещо и не е толкова невероятно някой кукловод да ползва ГРУ за пазарните си цели. Това по никакъв начин не оневинява руската държава, която в такъв случай още по-явно е удобен параван за нечии бизнес интереси.
ордер

Рейтинг : 11250

11.02 2019 в 07:38 5
+ 12
- 1
Мдааа от ЗАКУСКАТА изкочи ХИБРИДЕН ЗАЕК......
А иначе въпроса е:
КОЙ има интерес да премахне Гебрев?
КОЙ ИМА ИНТЕРЕС да заграби "Дунарит"?
КОЙ преследва Гебрев със СЛЕДСТВИЕ и съд?
Как стои въпроса с ТРИТЕ ШИШКИ!!!!
Nikolay Manolov

Рейтинг : 1000

11.02 2019 в 01:04 4
+ 10
- 0
Йовчев, ти за идиоти ли ни вземаш? Та той е техен продукт и най-големият им шеф. Ако Путин няма контрол над тайните си служби, те отдаван да са го свалили от власт и да са сложили друг на негово място.
rrr11

Рейтинг : -375

10.02 2019 в 23:34 3
+ 5
- 18
Солова акция било... хахаха. Библиотекарите скачат на амбразурата да защитават Путя, но на всички е ясно, че той дава заповедите.
ЛАФЪРДИЕВ

Рейтинг : 763

10.02 2019 в 22:29 2
+ 20
- 2
Пък ако в библиотекарския не си пият редовно хапчетата, предписани от болница Свети Наум.. Говорят глупости за Гебрев = Скрипал.. Вместо Гебрев = Мишо Бирата..
terorero

Рейтинг : 1211

10.02 2019 в 22:09 1
+ 5
- 23
Йовчев беше от силните фигури в правителството на Орешарски, където избраха Шиши за шеф на ДАНС. Та един от най - видните в тази руска групичка сега коментира акция на руските спец служби и разбира се...оневинява Путин. Некадърна била акцията, и това доказвало неучастието на руския президент. Некадърна акция, некадърен пиар с некадърни опорни точки. А Офнюз явно опитват да вземат завоя като дават трибуна на Йовчев, но никога не е късно нали знаете за какво:) Пропаганда, която личи от космоса даже. Поне за всеки с IQ на 5 точки.