КОД внася законопроект за лустрация

OFFNews 21 юли 2020 в 10:40 7241 3

Партия КОД с лидер Петър Москов внася законопроект за лустрация, като предлага изменение и допълнение на Закона за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен. 

Целите на предложения от КОД законопроект са откъсване на висшите партийни функционери и свързаните с тях в житейски план и по смисъла на Търговския закон лица от: Достъп до публичен финансов ресурс, през забрана да бъдат бенефициенти по обществени поръчки на стойност над 100 000лв. за срок от 10 години от приемането на закона, Влияние върху съдебната власт, чрез въдеждане на допълнителни изисквания за заемането на позициите съдия, прокурор и Влияние върху медийната среда, през забрана за спонсориране на медийни услуги или предавания от лица – бивши ръководни партийни функционери, сътрудници на ДС и свързаните с тях лица, уточняват от КОД. 

В кръга на лицата, за които горните ограничения ще важат попадат, заемалите някоя от следните длъжности: член или секретар на Общински (Районен), Окръжен (Градски) комитет, член, кандидат-член, секретар или генерален секретар на Централния комитет на Българската комунистическа партия, член на Общинско или Окръжно дружбено ръководство, член или кандидат-член на Управителния съвет на Българския земеделски народен съюз, член или секретар на Общински (Районен), Окръжен (Градски) комитет, член, кандидат-член, секретар или първи секретар на Централния комитет на Димитровския комунистически младежки съюз, главен редактор, член на редакционната колегия или официален кореспондент в чужбина на някой от официалните печатни органи на БКП, БЗНС и ДКМС, а именно вестниците „Работническо дело“, „Земеделско знаме“ и „Народна младеж“, както и щатни и нещатни сътрудници на бившата Държавна сигурност. Предложената лустрация се отнася и за съпрузите и роднините по права линия на въпросните лица.

Законопроектът е изпратен до председателя на парламента, на ПГ на ГЕРБ и съпредседателите на групата на Обединени патриоти.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3810

3

Пенчо бре

21.07 2020 в 12:04

Ако не е подписан с пръстов отпечатък, законопроекта не се смята за валиден.

12329

2

Шопа

21.07 2020 в 11:27

И да не забрави да допълни списъка с:
- Всички висши функционери на Гроб
- Костовисти
- Янчулевци
- Стефан Софянциофци и пр.
- Тези дето разпродадоха България

11300

1

yoghurt

21.07 2020 в 11:26

Този закон практически би забранил българският парламент ; )